To υπουργείο Εργασίας αποκλείει «εφοριακά» όσους επαγγελματίες χρωστούν

14:11 8/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δε θα επεκταθεί πέραν του Φεβρουαρίου η ασφαλιστική ικανότητα για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αφού η παράταση που είχε δοθεί μέσω προηγούμενης ρύθμισης εκπνέει στο τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει, ότι από τον προσεχή Μάρτιο, ασφαλιστική ικανότητα θα έχουν μόνο όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και παράλληλα, καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές, εκτός και αν δοθεί νέα

παράταση. Το σενάριο της παράτασης έχει εξασθενήσει σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου που τόνισε «στόχος είναι η επαναφορά στην -προ Covid- κανονικότητα».

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα προστατευόμενα μέλη-παιδιά και για τα ΑΜΕΑ  και επισημαίνεται πως οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας θα μπορούν να τους υποδεχθούν όλους, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα ή όχι.

Σε ότι αφορά την απασχόληση η υπουργός τόνισε ότι στόχοι είναι οι καλύτεροι μισθοί και στοχευμένα προγράμματα με κίνητρα για την απασχόληση γυναικών νέων ατόμων με αναπηρία και μεγαλύτερης ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των ημερών αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για περίπου 180.000 μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες.

Η υπουργός αναφερόμενη στους γιατρούς του ΚΕΠΑ δήλωσε ότι θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός τους, δηλαδή από 500 που είναι σήμερα θα γίνουν 1.200. Επιπλέον, θα αυξηθούν οι ειδικότητές τους καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχαν σημαντικές ειδικότητες όπως, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι, παιδοψυχίατροι. Ο περιορισμένος αριθμός τους, σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που περιμένει να περάσει από την επιτροπή αξιολόγησης, είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να καθυστερεί η διαδικασία πιστοποίηση της αναπηρίας. Και συμπλήρωσε: «Με σκοπό την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, αυξάνουμε και κατά 50% την αμοιβή των γιατρών των ΚΕΠΑ ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε και την συμμετοχή τους. Για παράδειγμα, η κατ’ οίκων επίσκεψη ήταν 30 ευρώ, τώρα γίνεται 45 ευρώ για τον γιατρό και από 10 ευρώ, τώρα γίνονται 15 ευρώ».

Η Δ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας που ως συνολική παροχή δε μειώνεται. Όμως θα έχει κλιμάκωση, με μεγαλύτερο ποσό τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια, καθώς και ότι θα είναι ανταποδοτικό των εισφορών. Δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Το επίδομα ανεργίας χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό. Δηλαδή να είναι μια ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο ταμείο του και στη ΔΥΠΑ και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα του να το κάνουμε ακόμα πιο απλό. Δηλαδή να γίνει μια ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ωφελούμενο. Επιπλέον, εξετάζουμε το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο. Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος και θα δούμε πως κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά».

Σχετικά με τις συντάξεις που εκκρεμούν υποστήριξε: «Το 2019 είχαμε 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις. Μόνο τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περίπου 750.000 συντάξεις. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 35.000 αιτήσεις και πλέον έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είμαστε στις 24.000. Όσον αφορά στις επικουρικές, τον Αύγουστο ήταν περίπου 45.000 και πλέον είναι 35.000 σε εκκρεμότητα. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις , καθυστερήσεις υπάρχουν μόνο στις περιπτώσεις που εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις ή γνωματεύσεις ΚΕΠΑ, γι’ αυτό και για την δεύτερη περίπτωση, προχωρούμε σε αύξηση των γιατρών του ΚΕΠΑ. Όσον αφορά στις επικουρικές, το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις που είναι τα ταμεία διαδοχικά, από τρία και πάνω. Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί και επικεντρώνεται σε όσες συντάξεις έχουν κολλήσει χρόνια οι υπολογισμοί τους, θα μας βοηθήσει να λύσουμε και το κομμάτι των το κομμάτι των διαδοχικών που εκκρεμούν».

Tέλος, όσον αφορά την εργασία συνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία δήλωσε: «Πριν τα Χριστούγεννα προχωρήσαμε σε αυτή τη σημαντική αλλαγή η οποία θα βοηθήσει τόσο τους συνταξιούχους όσο και την αγορά εργασίας. Δηλαδή στο ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται με μια μικρή παρακράτηση του 10%. Στο μέτρο αυτό προστίθενται και οι αναπηρικές συντάξεις. Στο τέλος του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να μπορούν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να δηλώνουν την απασχόλησή τους προκειμένου να υπαχθούν στο νέο καθεστώς».

Keywords
Αναζητήσεις
to-ypourgeio-ergasias-apokleiei-eforiaka-osous-epangelmaties-chrostoun.htm
Τυχαία Θέματα