Α. Τζιτζικώστας: Παρουσίαση πρώτης δράσης ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Ημαθία

12:37 29/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε στο Επιμελητήριο Ημαθίας την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση  στη Βέροια, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, του Τομεάρχη Επαγγελματικών Φορέων Γιάννη Κουφίδη και των Περιφερειακών Συμβούλων Στέργιου Μουρτζίλα και Συρμούλας Τζήμα Τόπη.

Με την παρουσίαση στην Ημαθία

ολοκληρώθηκε ο κύκλος ενημέρωσης των φορέων και των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας για την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.

Ο Τζιτζικώστας επισήμανε τη σημασία της δράσης και των πόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για εκείνους που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν νέα δική τους επιχείρηση και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν τους πόρους αυτής της πρώτης δράσης από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, διότι είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη και τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέου εισοδήματος σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η δράση που παρουσιάζουμε είναι στοχευμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ύψος της δράσης ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι 65 εκατ. ευρώ και ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 60.000 έως και 400.000 ευρώ. Πιστεύουμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τους νέους ανθρώπους και τις τοπικές μας επιχειρήσεις, με τις οποίες μαζί ανοίγουμε νέους δρόμους. Ακούμε, συζητάμε και σχεδιάζουμε δράσεις και ενέργειες που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω».

Ο Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι ανάλογες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ανακοινωθούν και το επόμενο διάστημα, ωστόσο είναι σημαντικό αυτή η πρώτη δράση να είναι επιτυχημένη.

Το ποσοστό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι 45% και οι τομείς παρέμβασης είναι η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες, το περιβάλλον, η αειφόρος ενέργεια και η κυκλική οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, οι οπτικοακουστικές παραγωγές και η κινηματογραφική βιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και οι βιοεπιστήμες. Την υλοποίηση ανέλαβαν ο ΕΦΕΠΑΕ και το ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ σε συνεργασία με το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων.

Ο περιφερειάρχης έκανε αναφορά και στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έδωσαν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, οι οποίες όπως τόνισε θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των πρωτοβουλιών, δράσεων και έργων είναι:

Το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκε 9% τον τελευταίο χρόνο.Δημιουργήθηκαν 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία.Αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας κατά 18%, φτάνοντας τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.Αυξήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά 24%.

«Η Κεντρική Μακεδονία είναι στις δέκα πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες της Ευρώπης στην καινοτομία, με αύξηση 17,7% των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία», συμπλήρωσε οΤζιτζικώστας.

Keywords
Τυχαία Θέματα