ΑΔΜΗΕ-National Grid: Τα επόμενα βήματα στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Σ. Αραβίας

07:02 28/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Στρατηγική ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας δίνει η συνεργασία ΑΔΜΗΕ-National Grid.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της χθεσινής (27/9) συνάντησης της Yφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, με τον Βοηθό Υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υπεύθυνο για θέματα Ηλεκτρισμού, Nasser Hadi Al- Qahtani βρέθηκαν τα πεδία της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας

και Σαουδικής Αραβίας.

Σημειώνεται ότι η δια ζώσης συνάντησή τους έλαβε χώρα στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης της κυρίας Σδούκου προς τον Σαουδάραβα ομόλογό της, τον περασμένο Αύγουστο.

Κατά τη διμερή σύσκεψη των αντιπροσωπειών των δυο χωρών -όπου συμμετείχαν και οι επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής Ενεργειακής Συνεργασίας των Υπουργείων, Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης και Δρ. Yasser Al Turki– η κυρία Σδούκου και ο κ. Qahtani υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ενέργειας για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και της προαγωγή της περιφερειακής σταθερότητας, στο πλαίσιο και των ευρύτερων ανακατατάξεων που δημιουργεί ο νέος επιδιωκόμενος οικονομικός και εμπορικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

Οι δύο αξιωματούχοι αναγνώρισαν ως τομείς προτεραιότητας της ελληνοσαουδαραβικής συνεργασίας τα θέματα Υδρογόνου, ΑΠΕ και Ηλεκτρικών Υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement-SHA) που υπέγραψαν οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και της Σαουδικής Αραβίας (National Grid S.A- Saudi Electricity Company).

Η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού, Saudi Greek Interconnection, μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της National Grid S.A- Saudi Electricity Company, αποτελεί το πρώτο, ουσιαστικό, βήμα για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν την Τετάρτη (27/9)  -στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης- ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid, Eng. Abdullah Waleed Al-Saadi.

Αντικείμενο της Saudi Greek Interconnection είναι η εκπόνηση των μελετών για την εμπορική βιωσιμότητα του project της διασύνδεσης. Ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος, στην εταιρεία ειδικού σκοπού.

Η σύμπραξη των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας -που επισφραγίζεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω της σύστασης της Saudi Greek Interconnection- έρχεται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 και των συνομιλιών που είχε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Συμφωνητικό (MoU) που είχε υπογραφεί τότε για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Saudi Greek Interconnection, που αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο πεδίο εξειδίκευσης της συνεργασίας αυτής.

Η συμφωνία με τη National Grid εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχουν, ενεργά, στην υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών διαδρόμων για τη μεταφορά προς την Ευρώπη καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Πιο κοντά από ποτέ Ελλάδα και Σαουδική Αραβία

Η χθεσινή εξέλιξη εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών που έχει κάνει «άλματα προόδου» τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία, τόσο τον Φεβρουάριο του 2020, όσο και τον Οκτώβριο του 2021.

Στις επισκέψεις αυτές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν βαρύνουσας οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας εμπεδώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας, αλλά και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Αθήνας – Ριάντ.

Μάλιστα, στην τελευταία του επίσκεψη, ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει στο «Middle East Green Summit», ένα Φόρουμ – πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση εκπομπών ρύπων και την εξισορρόπηση του αποτυπώματος των ορυκτών καυσίμων, μέσω της χρήσης τεχνολογίας «καθαρής» ενέργειας, για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαχείριση υδάτων, μεγάλης έκτασης δενδροφύτευση κ.ά.

Ανάμεσα στις δύο επισκέψεις, είχε επιτευχθεί και μία σημαντική στρατιωτική συμφωνία, με τη χώρα μας να συμβάλλει στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot, κατόπιν της συμφωνίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Ελλάδας στο Ριάντ τον Απρίλιο του 2021.

Οι σαουδαραβικές επενδύσεις στη χώρα μας

Για την πρόθεση της σαουδαραβικής πλευράς να επενδύσουν και με χρήματα και με funds στην Ελλάδα, είχε αναφερθεί ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής.

«Θέλουν να υπάρχουν επενδύσεις και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους όπου έχουμε καλή τεχνογνωσία» ανέφερε και επισήμανε πως η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου, του πρίγκιπα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας έχει δώσει το «πράσινο φως», ώστε να φέρουμε κοντά τους επιχειρηματίες των δύο χωρών.Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής διαπίστωσε ενδιαφέρον για τους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις της Microsoft και της Pfizer στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν κόμβο στην τεχνολογία και είπε πως φιλοδοξία είναι η σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με αυτό τον κόμβο και κατ’ επέκταση με όλη την περιοχή. «Αυτό το κομμάτι δουλεύουμε μαζί τους, αυτό τους ενδιαφέρει. Αυτό λοιπόν μας ενδιαφέρει και εμάς, να μας χρησιμοποιούν ως hub». 

Σχετικά με τον κλάδο της ενέργειας, είπε πως υπάρχει συνεργασία όσον αφορά στους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Από ‘κει και πέρα, βλέπουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό expertise και θέλουν να συνεργαστούμε και σε αυτό το κομμάτι, γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουν πολύ χώρο, πολύ ήλιο και πολύ θάλασσα. Άρα θα μπορούσαν πολύ ωραία να μεταφέρουν τεχνογνωσία οι ελληνικές εταιρείες και σε αυτόν τον τομέα στη Σαουδική Αραβία» σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2022 είχε πραγματοποιηθεί το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εκεί συμμετείχαν 40 κυβερνητικά στελέχη από τη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία 72 ατόμων που εκπροσωπούν 59 επιχειρήσεις. Οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν τους κλάδους του τουρισμού, του Real Estate, της ενέργειας, των κατασκευών, των τροφίμων και τέλος της τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αντιληπτό ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ, με τη χώρα μας να αποκτά έναν σημαντικό σύμμαχο, με τις σχέσεις Αθήνας και Ριάντ να αποκτούν μέρα με την ημέρα στέρεες βάσεις

Keywords
Αναζητήσεις
admie-national-grid-ta-epomena-vimata-stin-ilektriki-diasyndesi-elladas-s-aravias.htm
Τυχαία Θέματα