Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Ο ΦΠΑ ως ποδήλατο

09:50 17/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το veritasium είναι ένα κανάλι στο youtube το οποίο ασχολείται κατά το πλείστον με την επιστήμη και την εκπαίδευση. Σε ένα από τα βίντεο κάνει το εξής πείραμα: σε ένα ποδήλατο υπάρχει ένα καντράν στο τιμόνι, το οποίο ελέγχεται με τηλεκοντρόλ.

Ο χειριστής του τηλεκοντρόλ μπορεί να υποδεικνύει στον οδηγό του ποδηλάτου προς τα που να στρίψει, ανάβοντας το δεξί ή το αριστερό λαμπάκι του καντράν αντίστοιχα. Ταυτόχρονα όμως το τιμόνι κλειδώνει, ώστε να μην μπορεί να στρίψει αντίθετα από την κατεύθυνση που υποδεικνύει το φωτάκι στο

καντράν. Αν ανοίξει το δεξί φωτάκι, το τιμόνι δεν μπορεί να στρίψει αριστερά, αν ανοίξει το αριστερό φωτάκι, το τιμόνι δεν μπορεί να στρίψει δεξιά.

Εδώ διαβάζουμε την Business Voice αυτής της εβδομάδας

Τι νομίζετε ότι θα συμβεί; Το κλείδωμα του τιμονιού βοηθάει τον αναβάτη να μην κάνει το λάθος να στρίψει προς την λάθος κατεύθυνση; Η απάντηση είναι πως όχι. Με το κλείδωμα του ποδηλάτου, ο αναβάτης είναι αναγκασμένος να πέσει, γιατί προκειμένου να κρατήσει ισορροπία, πριν να στρίψει προς μια κατεύθυνση, θα πρέπει αρχικά,  έστω και ελάχιστα, το τιμόνι να στρίψει προς την αντίθετη. Συνήθως οι ποδηλάτες το κάνουν ασυναίσθητα, χωρίς να έχουν καν επίγνωση του τι κάνουν και γιατί. Αν δεν το έκαναν όμως θα έπεφταν. Αυτοί είναι οι νόμοι της φυσικής.

Όπως το κλείδωμα του ποδηλάτου, έτσι και το κλείδωμα του ΦΠΑ μπορεί να έχει παρενέργειες που οι εμπνευστές του δεν έχουν καν φανταστεί. Οι λογιστές ακούμε ενεοί ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ ποτέ στην ζωή τους, να δίνουν οδηγίες για το πώς θα υποβάλλεται ο ΦΠΑ μέσω του My Data αγνοώντας πλήρως τις πρακτικές τους συνέπειες.

Εδώ διαβάζουμε την Business Voice αυτής της εβδομάδας

Σταχυολογώ ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις.

– Η απόφαση Α.1020/2024 αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δεδομένα για τα οποία υφίσταται αντικειμενική δυσκολία διαβίβασης, όπως τεχνική αδυναμία, ανωτέρα βία κ.λπ. Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζει γράφοντας ότι «Το ποσοστό ορίου ανεκτών αποκλίσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) της αξίας των παραστατικών που έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.» Αν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, πώς αυτή μπορεί να περιοριστεί αυθαίρετα στο 30%;

– Ακριβώς επειδή δεν μπορεί να περιοριστεί η απόκλιση στο 30% η απόφαση προβλέπει ότι στην περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας διαβίβασης και ορθής απεικόνισης του συνολικού αθροίσματος εκροών ή  εισροών ανά φορολογική περίοδο Δήλωσης ΦΠΑ επιτρέπεται η διαβίβαση δεδομένων με εναλλακτικό τρόπο και συγκεκριμένα με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής για τα έσοδα και με Τύπο Παραστατικού 14.30 -Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) για τα έξοδα. Το νέο σύστημα λοιπόν δεν μας επιτρέπει να συμπληρώσουμε απευθείας το κατάλληλο κωδικό στην δήλωση ΦΠΑ, αλλά μας επιτρέπει να το κάνουμε δημιουργώντας μια αυθαίρετη εγγραφή στα My Data!

Εδώ διαβάζουμε την Business Voice αυτής της εβδομάδας

– Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο καθεστώς του άρθρου 39β, όπου ο ΦΠΑ δεν πληρώνεται βάσει τιμολογίων, αλλά βάσει εισπράξεων και πληρωμών. Το πώς θα υποβάλλουν ΦΠΑ οι επιχειρήσεις αυτές, παραμένει μυστήριο.

– Η απόφαση επιτρέπει την μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών κατηγορίας «ΦΠΑ 0%» σε έτερο όμοιο κωδικό εκροών, όπως επίσης και την μεταφορά ποσών από κωδικό δαπανών σε έτερο όμοιο κωδικό. Ευτυχώς. Ωστόσο αυτό εκτός από χρονοβόρο, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να γίνει λάθος.

– Υπάρχουν πολλά σημαντικά προβλήματα με το κλείδωμα του ΦΠΑ, αλλά και με τα My Data γενικά όπως καταδεικνύει η σχετική ανακοίνωση του Ο.Ε.Ε.

– Έστω όμως ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια. Είναι δυνατόν οι επίσημες οδηγίες για το πώς θα υποβληθεί ο ΦΠΑ Ιανουαρίου, να δημοσιεύονται στις 7 Φεβρουαρίου; Πότε θα προλάβουμε οι λογιστές να τις μελετήσουμε και να τις εφαρμόσουμε όπως πρέπει, με την αυτοπεποίθηση και τον επαγγελματισμό που αρμόζει;

Εδώ διαβάζουμε την Business Voice αυτής της εβδομάδας

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-o-fpa-os-podilato.htm
Τυχαία Θέματα