Ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία υπαίθριο ιερό αντίστοιχο του Stonehedge

21:02 21/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ένα «εντυπωσιακό εύρημα, μοναδικό στην Ολλανδία» παρουσίασαν σήμερα αρχαιολόγοι στο Τίελ: ένα «υπαίθριο ιερό» ηλικίας άνω των 4.000 ετών, όπου συγκεντρώνονταν εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της περιοχής για να κάνουν θυσίες και τελετές. 

Ο τύμβος, διαμέτρου περίπου 20 μέτρων, περιείχε τα λείψανα περίπου 60 ανδρών, γυναικών και παιδιών. Από τα ανοίγματά του έμπαιναν απευθείας οι αχτίδες του ήλιου κατά τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη ημέρα της χρονιάς. Συνολικά βρέθηκαν λείψανα 80 ατόμων.

Η ανασκαφή, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα, ξεκίνησε το 2017 στο Τίελ, που απέχει

περίπου 50 χιλιόμετρα από την Ουτρέχτη.

«Τι εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη! Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα ιερό ηλικίας 4.000 ετών σε έναν βιομηχανικό χώρο», έγραψε ο δήμος του Τίελ στη σελίδα του στο Facebook. «Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας τέτοιος χώρος στην Ολλανδία», σημείωσε ο δήμος.

Μελετώντας τις διαφορές στη σύνθεση του εδάφους, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν συνολικά τρεις ταφικούς τύμβους στον χώρο αυτόν, που απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από την όχθη του ποταμού Βάαλ. Τα ανοίγματα γύρω από τον μεγαλύτερο τύμβο λειτουργούσαν σαν ηλιακό ημερολόγιο με το οποίο «καθορίζονταν οι σημαντικές στιγμές, όπως οι γιορτές και η συγκομιδή», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

«Ο λοφίσκος αυτός θυμίζει το Στόουνχεντζ, το περίφημο και μυστηριώδες προϊστορικό μνημείο της Αγγλίας, όπου παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο», μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση NOS. Οι άλλοι δύο τύμβοι είναι μικρότεροι σε μέγεθος. Και στους τρεις γίνονταν ταφές επί σχεδόν 800 χρόνια.

Μια άλλη εντυπωσιακή ανακάλυψη των αρχαιολόγων ήταν μια γυάλινη χάντρα που βρέθηκε μέσα σε έναν τάφο και διαπιστώθηκε ότι προερχόταν από τη Μεσοποταμία, στο σημερινό Ιράκ. «Αυτή η χάντρα ταξίδεψε 5.000 χιλιόμετρα πριν από τέσσερις χιλιετίες», είπε ο επικεφαλής της ομάδας, Κρίστιαν φαν ντερ Λίντε. «Το γυαλί δεν κατασκευαζόταν εδώ, η χάντρα ήταν ένα εκπληκτικό αντικείμενο για τους ανθρώπους επειδή ήταν άγνωστο υλικό», πρόσθεσε ο Στάιν Αρνολντούσεν, του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η χάντρα αποτελεί την απόδειξη ότι οι κάτοικοι των δύο περιοχών είχαν επαφές μεταξύ τους ήδη από εκείνη την εποχή. 

Σύμφωνα με περαιτέρω πληροφορίες που μπορέσαμε να διασταυρώσουμε, τα ευρήματα είναι περισσότερα από 1.000.000, κάτι που εξηγεί γιατί ενώ ο χώρος ανακαλύφθηκε το 2017, οι πρώτες ανακοινώσεις έγιναν σήμερα. Τα παλαιότερα αντικείμενα είναι ηλικίας 4.500 χιλιάδων ετών. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που έζησαν εκεί, μετέφεραν και αντικείμενα που είχαν πάρει από τους προγόνους τους, τουλάχιστον 500 χρόνια πριν μετακινηθούν στον ιερό χώρο που ανακαλύφθηκε. Τα ευρήματα θα μοιραστούν μεταξύ του Μουσείου της Χάγης και ενός μουσείου που θα ανοίξει τις πύλες του στην πόλη του Τίελ την Παρασκευή. 

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Δήμο του Τίελ και διαμοιράστηκαν μέσω του πρακτορείου Reuters. Προφανώς η μια από τις δύο αναπαριστά τελετές της εποχής.

Keywords
Αναζητήσεις
anakalyfthike-stin-ollandia-megalithiko-mnimeio-antistoicho-tou-stonehedge.htm
Τυχαία Θέματα