Αrtificial Intelligence και Εργασία (Spoiler Alert -Όχι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου-)

17:01 25/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

  Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο?  Ποια η στάση της πολιτείας απέναντι στην έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης?

  Ήδη από την αρχή της έκρηξης της βιομηχανικής επανάστασης, υπήρχε η ανησυχία ακόμη και ο «τρόμος» -θα μπορούσε άνετα, να πει κανείς- ότι θα δημιουργηθούν ρομπότ και αυτοματοποιημένες μηχανές οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα χέρια  και το μυαλό των ανθρώπων. 

Η ευφυϊα, η συναισθηματική νοημοσύνη και ο «λόγος»  του ανθρώπινου όντος δεν έχει αντικατασταθεί ακόμη,- επιφυλάσσομαι-,

από την τεχνητή νοημοσύνη. Ως επί το πλείστον οι άνθρωποι έχουν επικρατήσει έως τώρα. Βέβαια, με την συνεχή και πανταχού παρούσα τεχνητή νοημοσύνη, η απειλή είναι πιο κοντά και τραντάζει τα νερά της καθημερινότητας που έχουμε έως σήμερα. Οι λειτουργίες και οι δυνατότητες των αυτοματοποιημένων μηχανών, είναι -εν δυνάμει- άπειρες και πράγματι είναι ικανές να υλοποιήσουν σημαντικές -τεχνικού τύπου- ανάγκες και εργασίες τόσο στον επιχειρηματικό κλάδο, όσο και στην ατομική ζωή και καθημερινότητα.

Η  «Goldman Sachs»  δημοσιοποίησε μία έκθεση τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να κάνει το ¼ του συνόλου της εργασίας που γίνεται από τους εργαζομένους. Είναι όντως, τρομακτικό το γεγονός πως τουλάχιστον 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας είναι δυνατόν να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά από την αγορά εργασίας (αριθμός που  αναφέρεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ). Όπως φαίνεται, η εισαγωγή των συστημάτων AI  δεν αφορά μόνο ορισμένα επαγγέλματα αλλά μπορούν να  έχουν πιο μαζικά αποτελέσματα τα οποία μπορούν να επηρεάζουν την σύνθεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Υπάρχουν επαγγέλματα που  είναι γνήσια δημιουργικά και δεν απαιτούν την αναδιάταξη και επεξεργασία πληροφοριών οπότε εκεί οι νέες ιδέες και ο αυθορμητισμός είναι μοναδικός και αναντικατάστατος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι δουλειές που θεωρούνται «δημιουργικές»  είναι ασφαλείς. Οι βασικοί κώδικες πλέον που είναι ενσωματωμένοι για παράδειγμα σε εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών, μπορούν να κατευθύνουν ένα bot να αναλύσει έναν πεπερασμένο αριθμό εικόνων, επιτρέποντας στην τεχνητή νοημοσύνη να κυριαρχήσει να ξεχωρίσει αισθητικές τάσεις και προτιμήσεις. Από την άλλη στις νομικές και επιχειρηματικές επιστήμες για παράδειγμα, η ανάπτυξη διαφορετικών και κατάλληλων νομικών και επιχειρηματικών στρατηγικών είναι απαραίτητη και καθοριστική από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Στα επαγγέλματα που προσδιορίζονται από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ποιότητά τους, όπως οι νοσοκόμες, οι δημοσιογράφοι και οι δάσκαλοι εκεί, η κοινωνική νοημοσύνη, η ενσυναίσθηση και η κατανόηση είναι καθοριστικές. Τα τεχνικά επαγγέλματα όπως πχ οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι συγκολλητές είναι δύσκολη η αυτοματοποίησή τους. Σιγουρα τα εργαλεία και τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούν θα έχουν προέλθει από υπερταχύτατα ρομπότ, όμως οι δουλειές αυτές απαιτούν μια καλή αντίληψη για τις λεπτομέρειες και την αισθητικοί. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του «Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything» για να φέρει εις πέρας τέτοιες δουλειές θα πρέπει να μοιάζει με τον  C-3PO του Stars War’ s.

Όσο οι μηχανές ΑΙ λειτουργούν ως βοηθοί στην επεξεργασία, ανάλυση και σύνθεση πληροφοριών οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Ίσα- ίσα που στο κομμάτι της ιατρικής διάγνωσης και εκτίμησης είναι όχι μόνο απαραίτητες αλλά και ελπιδοφόρες όσον αφορά το επίπεδο διαβίωσης και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Προς το παρόν το μεγαλύτερο ποσοστό της Τεχνητής Νοημοσύνης εστιάζεται στο διαδίκτυο και επικεντρώνεται στην συσσώρευση και ανάλυση δεδομένων, λειτουργεί ως προσωπικός βοηθός.

Η ανάπτυξη του κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης και κατ’ επέκταση η επένδυση γύρω από αυτή θα πρέπει να απασχολεί τις κυβερνήσεις και να τις -ταρακουνήσει- για  να σχεδιάσουν προγράμματα με σκοπό την προστασία της εργασιακής και κοινωνικής προοπτικής των πολιτών . Κάθε αλλαγή οφείλει να μην διαλύει την κοινωνική συνοχή και να μην αποδιαρθρώνει το κοινωνικό σύστημα. Έχει σημασία τα κράτη να συμφωνήσουν σε στρατηγικές οι οποίες θα οριοθετούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους για να μην παρακάμπτουν τα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του κέρδους.

 

                       Ο άνθρωπος πρέπει να είναι το κέντρο, η πυξίδα της ανάπτυξης και της εξέλιξης.

 

Keywords
Αναζητήσεις
artificial-intelligence-kai-ergasia--spoiler-alert--ochi-den-irthe-to-telos-tou-kosmou--.htm
Τυχαία Θέματα