Χάνει έδαφος η Tesla- Μειωμένα κατά 24% τα φετινά έσοδα

10:11 20/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Οι επιθετικές μειώσεις τιμών που έκανε η Tesla για να τονώσει τη ζήτηση των μοντέλων της εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και αυξανόμενου ανταγωνισμού, είχαν σημαντικό τίμημα στο περιθώριο κέρδους του κολοσσού του Έλον Μασκ.

Συγκεκριμένα, η Tesla ανακοίνωσε περιθώριο κέρδους 19,3% στο πρώτο τρίμηνο, σημαντικά χαμηλότερα της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 22,4% σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv και το χαμηλότερο που έχει εμφανίσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Υπενθυμίζεται

ότι ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων έχει προχωρήσει από πέρυσι σε διαδοχικές μειώσεις των τιμών της σε διάφορες περιοχές ανά τον πλανήτη (μόνο στις ΗΠΑ έξι φορές εντός 2023), θυσιάζοντας το κορυφαίο περιθώριο στον κλάδο προκειμένου διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στις ΗΠΑ και να ανταγωνιστεί την αντίπαλη BYD στην Κίνα – τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της.

Κατά τα άλλα, ο τζίρος της Tesla ανήλθε στα 23,33 δισ. δολάρια ξεπερνώντας την εκτίμηση για 23,21 δισ.

Παράλληλα, παρουσίασε κέρδη ανά μετοχή 85 σεντς όσο ακριβώς περίμενε η αγορά. Το σύνολο των καθαρών της κερδών ανήλθε σε 2,5 δισ. μειωμένα κατά 24% από τα 3,32 δισ. στο περυσινό της πρώτο τρίμηνο.

Σε αυτό το κλίμα ο τίτλος της Tesla, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 2%, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των μεγεθών της πραγματοποιεί βουτιά 4%.

Στα θετικά πάντως, ο τζίρος της Tesla ήταν αυξημένος κατά 24% από το πρώτο τρίμηνο πέρυσι, ενώ τα έσοδα του βασικού της κλάδου, των αυτοκινήτων, σημείωσε ετήσια αύξηση 18% φτάνοντας τα 19,96 δισ. δολάρια.

Ακόμα καλύτερα κινήθηκε ο τζίρος της Tesla Energy που εκτινάχθηκε στα 1,53 δισ. δολάρια με εκρηκτικό άλμα 148% από πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα