Χρηματιστήριο Αθηνών: Που οφείλεται το ανοδικό «ράλι» και το φλερτ με ρεκόρ 9ετίας

06:47 19/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η επιστροφή στην… κανονικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πρώτη συνεδρίαση μετά τον εορτασμό του Πάσχα να κλείνει κερδοφόρα.

Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που έχει συμβεί και στις 10 προηγούμενες συνεδριάσεις, οι οποίες έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οδηγούν τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο να «σπάσει» ένα ρεκόρ που κρατάει σχεδόν 9 χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι 1.120,29 μονάδες, απόδοση με την οποία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της 18ης Απριλίου

απέχει ελάχιστα από το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 8,5 ετών και συγκεκριμένα τις 1.133,11 μονάδες την 1η Μαρτίου 2023.

Για να συντελεστεί αυτή η επίδοση καθοριστική είναι η συμβολή του τραπεζικού κλάδου. Συγκεκριμένα, από τον -πολύ υψηλό- τζίρο των συναλλαγών, που έφτασε στα 134 εκατ. ευρώ,  το 45% ή αλλιώς τα 61,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον τραπεζικό κλάδο.

Πράγματι, το τελευταίο διάστημα οι Τράπεζες έχουν ανέλθει στις προτιμήσεις των ενεργών επενδυτών και των ξένων κεφαλαίων, πρωταγωνιστώντας στην αγορά. Εξέλιξη που έρχεται εν μέσω αναβαθμίσεων από ξένους οίκους αλλά και της προσδοκίας για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Η επενδυτική βαθμίδα και η είσοδος της Πειραιώς στον MSCI

Δύο είναι τα πολύ βασικά στοιχεία που οδηγούν τους εκτός Ελλάδος επενδυτές να επιχειρούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στα ελληνικά assets. Το πρώτο δεν είναι άλλο από τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας, είτε άμεσα, είτε εντός των επόμενων 12 μηνών θα καταφέρει να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η σχεδόν σίγουρη είσοδος της Τρ. Πειραιώς στον MSCI.

Αν τελικά οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, η Τράπεζα Πειραιώς θα γίνει η 11η ελληνική εταιρεία που επιτυγχάνει την είσοδό της στον MSCI Greece Standard Index, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα την ακολουθήσει κάποια άλλη ελληνική εταιρεία εντός του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαΐου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης, ενώ αν υπάρξουν αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Ιουνίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες έδωσε και η HSBC, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση τόσο των τιμών – στόχων όσο και των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Πλέον συστήνει αγορά και για τις τέσσερις μεγάλες, εξέλιξη που έδωσε μεγάλη ώθηση στον κλάδο και κατά την συνεδρίαση της Τρίτης, επιτρέποντάς του να «ξεφύγει» από το πιο μετριοπαθές πρόσωπο που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα.

Στα ύψη η κερδοφορία των εισηγμένων

Εκτός από τον Τραπεζικό Κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι το «άρμα» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αντλεί την κινητήριο δύναμή του και από την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών που «φλερτάρουν» με επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, μεγάλες βιομηχανίες με προεξέχουσες τις Motor Oil, Helleniq Energy, Mytilineos, Titan, Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy Holdings αλλά και σημαντικοί όμιλοι όπως ΟΠΑΠ, Jumbo, Autohellas και Aegean Airlines έχουν καταγράψει εξαιρετικές επιδόσεις το 2022 οι οποίες αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο το 2023.

Η… ένσταση της JP Morgan

Στο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί, μοναδικός αστερίσκος είναι η έκθεση του αμερικανικού οίκου JP Morgan η οποία αναφέρει ότι πολύ δύσκολα θα αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές. Στις αναλύσεις τους, οι ειδικοί του αμερικανικού οίκου θεωρούν ως θετικό σενάριο για την Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη, είτε μέσω ενός ευρύτερου κομματικού συνασπισμού, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.

Αν τελικά αυτό επιβεβαιωθεί, η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα προς τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Τέλος, για την έκθεση της Standard and Poor’s την προσεχή Παρασκευή, υπάρχουν ελπίδες ότι τουλάχιστον θα αναβαθμίσει το outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα