Χρηματοδότηση περίπου μισό δισ. ευρώ στην Ελλάδα για το βήμα προς τις «έξυπνες πόλεις»

15:38 12/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στο μέλλον και τη δημιουργία των «έξυπνων πόλεων» στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι για τον μετασχηματισμό πολλών δήμων της χώρας δαπανάται περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Τόνισε ότι θα πρέπει και οι πολίτες να συνεισφέρουν ως προς τη βελτίωση της καθημερινότητας τους.

Κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου 12th Future of Cities Conderence 2024, το οποίο πραγματοποιείται

την Τρίτη, εκπροσωπώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση για τον μετασχηματισμό των πόλεων που φτάνει περίπου το μισό δισεκατομμύριο (250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους 17 μεγάλους δήμους και 130 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και επιπλέον χρήματα που θα δοθούν για έξυπνα συστήματα και προγράμματα προκειμένου τα δίκτυα να γίνουν πιο ευφυή, λειτουργικά).

Ο υπουργός έκανε λόγο για επίσπευση των διαδικασιών και εγκρίσεων με στόχο να προχωρήσουν τα προγράμματα και έργα ώστε έως το τέλος του καλοκαιριού να αρχίσουν να υλοποιούνται οι προτάσεις των Δήμων, ενώ μίλησε για την «παράκληση ή και απαίτηση των νέων δημοτικών αρχών να αλλάξουν τις προτάσεις, κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκεράσουμε απόψεις, να γεφυρώσουμε διαφορές ώστε να αφήσουμε τα προγράμματα να τρέξουν και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση του έργου των «έξυπνων πόλεων», τόνισε ότι «το πρώτο είναι η κλιματική κρίση, πρέπει να βρούμε τρόπους να δρούμε προνοητικά, να είμαστε δραστικοί από πριν. Πρέπει να δομήσουμε υποδομές αν προκύψει οτιδήποτε, όπως γεννήτριες, συστήματα επικοινωνίας, ενέργειας».

Δήλωσε ότι είναι εξίσου σημαντικό «να ακούσουμε με προσοχή αυτό που ο πολίτης θέλει, τα παράπονά του, να ξέρουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται, αν του απάντησε και ποιος το ανέλαβε, αν λύθηκε το πρόβλημα, και να μπορέσουμε να επανακτίσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πολίτη και τη δημοτική αρχή».

Αναφερόμενος στον ψηφιακό βοηθό του gov.gr δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα δέχεται φωνητική εντολή από τον χρήστη, ενώ τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο μπαίνει η βάση για την κατάργηση πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης

Keywords
Αναζητήσεις
chrimatodotisi-peripou-miso-dis-evro-stin-ellada-gia-to-vima-pros-tis-exypnes-poleis.htm
Τυχαία Θέματα