Δίνεται δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

13:32 18/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  ρύθμιση για πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», καθώς συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις». Προστέθηκε η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος.

Παράλληλα, με την αλλαγή αυτή  στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόμη και

ίσο του 50%, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι μεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου. Η τροποποίηση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην αποκλειστούν ζευγάρια ή οικογένειες με ιδανικά μερίδια επί της εκάστοτε ιδιοκτησίας.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με την εξεύρεση των αναγκαίων κονδυλίων από τον τακτικό του προϋπολογισμό και στόχο την άμεση εκκίνηση υλοποίησης του προγράμματος.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν επιδότηση από το κράτος έως και 40% των δαπανών που θα κάνουν για εργασίες και υλικά, με το μέγιστο ποσό της επιδότησης να φτάνει τα 10.000 ευρώ. Ωστόσο, είναι απαραίτητο όλα τα υλικά και οι εργασίες να έχουν αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να νοικιάσουν το ανακαινισμένο ακίνητο για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται με την υποβολή των τιμολογίων και ενός ηλεκτρονικού μισθωτήριου, το οποίο πρέπει να έχει διάρκεια τριών ετών, πιστοποιώντας έτσι ότι έχει βρεθεί ήδη ο επόμενος ενοικιαστής.

Για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τα ακίνητα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το να μην υπερβαίνουν τα 100 τετραγωνικά μέτρα και να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.

Το πρόγραμμα αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση περίπου 12.500 κενών κατοικιών στην αγορά, ενισχύοντας έτσι την προσφορά σε κατοικίες προς ενοικίαση και ελαττώνοντας το κόστος για τους ενοικιαστές, κυρίως για οικογένειες και νέους.

Keywords
Αναζητήσεις
dinetai-dynatotita-prokatavolis-merous-tis-epidotisis-stous-dikaiouchous-tou-anakainizo--noikiazo.htm
Τυχαία Θέματα