Διόρθωση και αναδιατάξεις χαρτοφυλακίων στη σκιά της Moody’s

20:16 19/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πτωτική ήταν η συνεδρίαση της Τρίτης με τις αναδιατάξεις χαρτοφυλακίων να συνεχίζονται στον απόηχο της απόφασης της Moody’s που άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αν και η έκθεση της JP Morgan εμμέσως πλην σαφώς ήταν ένα θετικό αντίβαρο, αιτιολογώντας υπέρ της παραμονής για την ώρα στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι επενδυτές δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή και δεν αξιολόγησαν το μήνυμα.

Το αποτέλεσμα ήταν η διόρθωση να διαρκέσει σε όλη τη συνεδρίαση και να επεκταθεί

στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με πτώση μεγαλύτερη από 1% και τις περισσότερες μετοχές να υποχωρούν.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε από το άνοιγμα σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας, με πτώση 1,31% στις 1.403,47 μονάδες.

Οι συναλλαγές ήταν και πάλι αυξημένες με τζίρο στα 182,63 εκατ. ευρώ μαζί με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές σε πακέτα που έφθασαν τα 48,83 εκατ. ευρώ. Μεταξύ τους και ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Aegean αξίας 36,8 εκατ. ευρώ. Πολλά από τα blue chips βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, μεταξύ των οποίων ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, ενώ οι αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Πειραιώς δεν βοήθησαν, ούτε και αυτές στις μετοχές των Alpha Bank, Jumbo, Coca-Cola, Motor Oil και ΔΑΑ.

Αντίθετα, οι μετοχές των Eurobank και Εθνικής και της ΤΙΤΑΝ αντέδρασαν, μαζί με τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως τα ΕΧΑΕ και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που συνέβαλαν σε μικρό μάζεμα των απωλειών του σχετικού δείκτη, πριν το τέλος της συνεδρίασης.

Η μέρα χαρακτηρίστηκε από το μεγάλο πακέτο της AEGEAN αξίας 36,8 εκατ. ευρώ, που έφερε τη μετοχή στη δεύτερη θέση της αξίας συναλλαγών πίσω μόνον από τη μετοχή της Πειραιώς, που αναζητά σημείο ισορροπίας μετά το placement, ενώ αποβιβάζονται οι βιαστικοί για να χτίσουν θέσεις οι μακροχρόνιοι.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε αρχικά και μετά έκανε δύο αναπηδήσεις από την περιοχή των 1408 μονάδων που δεν είχαν τύχη και μετά τις 16.30 συνέχισε χαμηλότερα για να κλείσει ακόμη πιο χαμηλά. 

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,46% στις 3.379,21 μονάδες και ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 2.398,66 μονάδες με μικρότερη πτώση 0,57%. Ο τραπεζικός δείκτης είχε μικρότερες απώλειες 0,45% και έκλεισε στις 1.202,53 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έκλεισαν ανοδικά, αλλά με μετρημένη άνοδο δεν αντιστάθμισαν πλήρως τη μεγαλύτερη πτώση της Τράπεζας Πειραιώς και αυτήν της Alpha Bank.

Ανοδικά κινήθηκαν μόνον 33 μετοχές, έναντι 81 μετοχών που κινήθηκαν πτωτικά.

Keywords
Αναζητήσεις
diorthosi-kai-anadiataxeis-chartofylakion-sti-skia-tis-moodys.htm
Τυχαία Θέματα