ΕΕ: Νέο σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτιρίων έως το 2050

07:02 17/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Τα μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ ενός σχεδίου για την αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτιρίων της Ευρώπης, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή τους απόδοση, σύμφωνα με το The Journal.

Η οδηγία του Κοινοβουλίου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD), με πιθανό κόστος 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, εγκρίθηκε από την επιτροπή με 37 ψήφους υπέρ, 20 κατά και έξι αποχές.

Η οδηγία επιδιώκει να αναβαθμίσει, σε σταδιακή κλίμακα, την ενεργειακή κλάση κάθε κτιρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταπολεμήσει την εκτεταμένη χρήση ενέργειας

των παλαιότερων κτιρίων.

Το σχέδιο θα ξεκινήσει αρχικά με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο μέχρι το 2050 και αργότερα θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να κάνουν το ίδιο. Θέτει επίσης οδηγίες ώστε όλα τα νέα κτίρια να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2030.

Τον Δεκέμβριο, μετά από έντονες και μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνήθηκε η διατύπωση της οδηγίας.

Τη Δευτέρα η επιτροπή έκανε τα πρώτα βήματα για να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο, με την ελπίδα ότι θα φτάσει στο κοινοβούλιο για ψήφιση τον Μάρτιο.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου και ευρωβουλευτής του ιρλανδικού Πράσινου Κόμματος (Green Party) Ciarán Cuffe, ανήρτησε την ανακοίνωση στο X, πρώην Twitter, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ψηφοφορία της επιτροπής.

Steady progress at the energy committee this evening with a strong yes vote for our greener buildings plan.

Next & final stop: full Parliament vote #EPBD pic.twitter.com/3cTC3Ag7E1

— Ciarán Cuffe (@CiaranCuffe) January 15, 2024

 

Στη σχετική ανάρτηση, ο Cuffe δήλωσε πως «η σταθερή η πρόοδος στην Επιτροπή Ενέργειας απόψε, με μια ισχυρή θετική ψήφο για το σχέδιο μας για πιο πράσινα κτίρια».

Ο ευρωβουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκελ (Fine Gael) της Ιρλανδίας και μέλος της επιτροπής, Seán Kelly, χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία και δήλωσε ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημασία της εκσυγχρονισμού των κτιρίων, αν θέλει να τηρήσει την προθεσμία της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, το 2050.

«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα και ανοίγει το δρόμο για την ψηφοφορία στην ολομέλεια σχετικά με τη συμφωνία έως τον Μάρτιο. Οι διαπραγματεύσεις για την οδηγία αυτή ήταν δύσκολες, γεγονός που αντικατοπτρίζει το πολύπλοκο αντικείμενο. Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας δεν ήταν εύκολη και εργάστηκα ιδιαίτερα σκληρά για να κερδίσω διακομματική υποστήριξη για τη συνολική αναθεώρηση από την άποψη αυτή».

Οι αναθεωρημένοι κανόνες αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι έως το 2030 όλα τα νέα κτίρια στην ΕΕ θα είναι κατασκευές μηδενικών εκπομπών και ότι, έως το 2050, το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα θα μετατραπεί σε κτίρια μηδενικών εκπομπών.

Το σχέδιο έχει συναντήσει αντίσταση σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως σε χώρες με παλαιότερο οικιστικό απόθεμα, όπως η Ιταλία.

Το μέτρο αποτελεί μέρος της «Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ», η οποία αποσκοπεί στη μείωση της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, με στόχο την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Περίπου το ένα τρίτο των κτιρίων στην ΕΕ είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και σχεδόν τα τρία τέταρτα του κτιριακού αποθέματος είναι ενεργειακά αναποτελεσματικά. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 1% των κτιρίων αναβαθμίζεται κάθε χρόνο.

Keywords
Αναζητήσεις
ee-neo-schedio-gia-tin-energeiaki-anavathmisi-olon-ton-dimosion-ktirion-eos-to-2050.htm
Τυχαία Θέματα