Έκθεση Greenpeace: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξοδεύουν περισσότερα σε δρόμους παρά σε βιώσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς»

16:16 21/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με έρευνες της εφημερίδας «The Guardian» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συρρικνώνουν συστηματικά τους σιδηροδρόμους και στερήθηκαν χρηματοδότησης ενώ παράλληλα διοχετεύουν χρήματα για την επέκταση του οδικού τους δικτύου.

 Το μήκος των αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 60% από το 1995 έως το 2020 και την ίδια στιγμή οι σιδηρόδρομοι συμπυκνώθηκαν κατά 6,5% σύμφωνα με έρευνα του Wuppertal Institut και T3 Transportation. Υπολογίζεται πως για 1 ευρώ που ξοδεύουν οι κυβερνήσεις για την κατασκευή σιδηροδρόμων, έχουν ξοδέψει 1,6 ευρώ για κατασκευή δρόμων.

O

Lorelei Limousin, ακτιβιστής της Greenpeace, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, σχολίασε πως ενώ βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη καθημερινή μας ζωή, παρ’ όλα αυτά η πολιτεία δεν τους διευκολύνει να επιλέξουν άλλο μεταφορικό μέσο, πέρα από το αμάξι, επιβαρύνοντας έτσι την πόλη και το περιβάλλον. Πιο αναλυτικά η ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησαν 1,5 τρις ευρώ περίπου για να επεκτείνουν στους αυτοκινητοδρόμους αλλά μόλις 0,93 τρις για να επεκτείνουν τα δίκτυα των σιδηροδρόμων. Την προηγούμενη τετραετία 2018-2021 που πέρασε, υπολογίζεται ότι το ποσό που επενδύεται στους σιδηροδρόμους έφτασε στο 34% από το 60%. Σε αντίθετη λογική βρίσκονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.

Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες διότι όπως φάνηκε και από την τελευταία τραγωδία στα Τέμπη, ο τεχνολογικό, εξοπλισμός, οι υποδομές τα τεχνικά μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στο δίκτυο είναι ελλιπές. Η Greenpeace με αφορμή τις εκθέσεις που δημοσιεύει καλεί και την κυβέρνηση να οδηγήσει τις επενδύσεις για τη στήριξη και ανασυγκρότηση του δικτύου προς ασφαλή  εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλες τις περιφέρειες.

Ο Δρ. Giulio Mattioli από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Dortmund  ο οποίος ερευνά θέματα που αφορούν τα μέσα μεταφοράς δήλωσε πως :

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ενθαρρύνουν την αγορά και τη χρήση αυτοκινήτων»

Αυτό υποδηλώνει δύο πράγματα, το ένα αφορά την αδιαφορία των κυβερνήσεων για το βάρος του κόστους συντήρησης των αυτοκινήτων -με ό,τι αυτό περιλαμβάνει- και δύο αδιαφορούν για την ανάγκη ενός πιο βιώσιμου τρόπου μετακίνησης για την ελάφρυνση και προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν κλείσει περισσότερους από 2,500 σιδηροδρομικούς σταθμούς από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 . Οι ερευνητές εκτιμούν πως αρκετοί από αυτοί μπορούν να ανοίξουν πάλι με σχετική ευκολία. Η ΕΕ έχει προτεραιοποιήσει νομοσχέδια και αλλαγές που αφορούν την μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, όμως δεν έχει μειώσει την ρύπανση από τα καυσαέρια -και όχι μόνο- των αυτοκινήτων, η οποία είναι αρκετά σημαντική. Η οδική κυκλοφορία ήταν υπεύθυνη για τα ¾ των εκπομπών αερίου το 2020. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος διαπίστωσε πως το 2029 προβλέπεται να μειωθούν οι ρυπαντικές εκπομπές αερίων των αυτοκινήτων κάτω από το τα επίπεδα που συγκεντρώθηκαν το 1990. 

Η μετακίνηση στην πόλη είναι ένα ζήτημα και μία ανάγκη που επιδέχεται αρκετές εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με τη μεταφορά από χώρα σε χώρα ( αεροπλάνα και πλοία) οπότε οι κυβερνήσεις σε συνδρομή των παγκόσμιων οργανισμών οφείλουν να αλλάξουν κατεύθυνση σκέψης και να αναθεωρήσουν ως προς τις επενδύσεις.

Με αφορμή λοιπόν την τελευταία έκθεση της Greenpeace οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Απαιτείται η αναδιαμόρφωση και ανασυγκρότηση των σιδηροδρόμων, – σίγουρα- των δημόσιων συγκοινωνιών, των ποδηλατοδρόμων και των πεζοδρομίων.

 Για να κατευθυνθούν οι πολίτες σε πιο βιώσιμα και εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, η πολιτεία  πρέπει να διασφαλίσει την κατάλληλη και καινοτόμα υποδομή. Ακόμη πιο σημαντική και αναγκαία είναι η παρέμβαση του κράτους για τη μείωση των εισιτηρίων. 

Keywords
Τυχαία Θέματα