Ελεύθερος Σκοπευτής: Η Goldman Sachs «βλέπει» άνοδο 16% για το ΧΑ – Στο 5% οι μερισματικές αποδόσεις

08:14 30/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η αγορά διατηρεί τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες στηρίξεις της κοιτάζοντας ανοδικά για φέτος. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό, αλλά καλό είναι το θυμόμαστε, όταν υπάρχουν άτονα διαλλείματα, που όμως ξέρουμε προετοιμάζουν σπουδαίες εξελίξεις, πολύ θετικές για το ΧΑ.

Στο ΧΑ θα δούμε τη μεγαλύτερη εισαγωγή νέας εταιρείας του ΔΑΑ, που φέρνει σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Για μεγάλη υπερκάλυψη από την πρώτη στιγμή κάνουν λόγο όλες οι πηγές.

Στο μεταξύ, στην Τράπεζα

Πειραιώς έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και αυτό θα φανεί με την επίσης πολύ μεγάλη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών, η οποία αναμένεται.

Επιπλέον τα ελληνικά ομόλογα έχουν εισροές κεφαλαίων καθώς το ελληνικό χρέος έχει μπει στους δείκτες ξένων θεσμικών που ακολουθούν τη Standard & Poor’s και των άλλων οίκων. Η «μικρή» Morningstar για παράδειγμα μητρική της DBRS που μας αναβάθμισε πρώτη, διαχειρίζεται 300 δισ. δολάρια. Η είσοδος κεφαλαίων στα ομόλογα δημοσίου, ανοίγει την πόρτα σε τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα. Πολύ περισσότερο που αναμένεται μείωση επιτοκίων, οπότε γίνεται το όποιος προλάβει τώρα που είναι ακόμα υψηλά. Επ΄ αυτού θα επανέλθουμε παρακάτω.

Επιπλέον η Wall Street ποντάρει σε μείωση επιτοκίων κι έχει κρίσιμη συνεδρίαση την Τετάρτη, ενώ η πίεση για μειώσεις επιτοκίων, έχει αρχίζει και μεταφέρεται και στην Ευρώπη.

Μέχρι τότε δεν είναι κακό είναι θυμόμαστε τόσο τις μεγάλες ελληνικές χρηματιστηριακές που ανέβασαν όλες τους στόχους τους για φέτος, η Eurobank, η Alpha Finance, η Optima, η Euroxx, η Pantelakis κ.λπ. Σε αυτές προστέθηκε η JP Morgan ήρθε όμως και η Goldman Sachs. Όλες βλέπουν άνοδο 15%-20% του Γενικού Δείκτη φέτος και στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι το ΧΑ θα είναι από τις αγορές με τις καλύτερες αποδόσεις και μπορεί να δώσει στους μετόχους έως και 16% δολαριακές αποδόσεις μαζί με τα μερίσματα κατά μέσο όρο 5%.

Η απόδοση όμως να σας πούμε θα είναι μεγαλύτερη αν δεν πρόκειται για δολάριο που γύρισε σε ευρώ, γιατί ο οίκος υπολογίζει και ετήσια απώλεια 3% από συναλλαγματικές διαφορές. Ενώ οι έχοντες ευρώ εκτιμάται ως εκ τούτου ότι θα έχουν κέρδος 19% με μερισματικές αποδόσεις 5% και άνοδο του δείκτη 14%, στις 1.550 μονάδες. Ο οίκος βλέπει το μέσο πολλαπλασιαστή κερδών του ΧΑ στο 7,6, ενώ μετά την άνοδο, αλλά και τα κέρδη των εταιριών, πάλι φθηνός μένει στο 8.

Στο μεταξύ η αγορά, κρατάει βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες στηρίξεις, αλλά βραχυχρόνια έχει αποθερμανθεί. Έχασε έτσι ρυθμό βραχυχρόνια, αν κι αυτό είναι κάτι που τηρουμένων των αναλογιών, φτιάχνεται ευκολότερα, ειδικά στο ΧΑ.

Πάντως ο τρόπος που έχουν λειτουργήσει όλοι οι συντελεστές, κυβέρνηση, ΕΧΑΕ, τράπεζες, χρηματιστηριακές κ.λπ. είναι ακριβώς αυτός που θα επιτρέψει να γίνει μία καλύτερη, πιο ισορροπημένη και πιο βαθειά αγορά, με χαρακτηριστικά τα οποία θα ενισχύουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Γι αυτό βλέπουμε εισροές κεφαλαίων και συσπείρωση δυνάμεων, που θα οδηγήσει σε κάτι καλύτερο.

Η ΔΕΗ είναι από τις εταιρείες που θα χρειασθούν χρηματοδότηση για να προχωρήσει το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον οίκων να στηρίξουν την περίπτωση έκδοσης ομολόγου της ή ομολόγων της.

Και δεν είναι η μόνη. Χρηματοδότηση θα χρειασθούν όλες οι μεγάλες εταιρείες που ποντάρουν σε ανάπτυξη και επενδύσεις και δεν είναι τυχαίο που προβάλουν τους σχετικούς δείκτες. Θα δούμε και τραπεζικά δάνεια, αλλά και ομόλογα όπως φαίνεται, που θα δώσουν σε ξένους επενδυτές την ευκαιρία να τοποθετηθούν, καθώς θα οδεύουμε προς μειώσεις επιτοκίων.

Μετά την παραχώρηση στο βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μεταξύ άλλων ελέγχει την Ιόνια Οδό και το τμήμα της Αθηνών Λαμίας, αναμένει την Εγνατία μία παραχώρηση 35 ετών, επικράτησε στην 25ετή παραχώρηση της Αττικής Οδού, έχει μερίδιο στην Ολυμπία Οδό, συμμετοχή στο αεροδρόμιο Καστέλι Κρήτης, και το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Και άλλα επίσης…

Η εταιρεία MYTILINEOS μετά τις τελευταίες αγορές ιδίων, κατέχει συνολικά 4.692.274 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,2838% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Η MIG απέκτησε στις 26 Ιανουαρίου χώρους γραφείων ωφέλιμης επιφάνειας 1.128 τ.μ. σε εμπορικό ακίνητο επί της Σταδίου 10 και Ομήρου στην Αθήνα. Η αγορά έφθασε τα 2,8 εκατ. ευρώ (πλέον φόρων και εξόδων) και χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια της εταιρείας. Τα γραφεία είναι μισθωμένα με μακροχρόνιο μισθωτήριο συμβόλαιο.

Στο μεταξύ δίπλα Ομήρου και Σταδίου είναι τα νέα βιοκλιματικά γραφεία της Eurobank, το νέο αρχηγείο της Τράπεζας. Η Eurobank έρχεται πιο κεντρικά, και μαζί με το νέο «αρχηγείο» ανοίγει βήμα και στην Κύπρο. Η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά και ανταγωνίζεται σε ρυθμούς την ελληνική οικονομία.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-i-goldman-sachs-vlepei-anodo-16-gia-to-cha--sto-5-oi-merismatikes-apodoseis.htm
Τυχαία Θέματα