Ελεύθερος Σκοπευτής: «Μαγνήτης» κεφαλαίων η Ελλάδα!

09:01 13/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ενώ τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας η άνοδος του Χρηματιστήριου Αθηνών ήταν καθολική στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις μετά την αβεβαιότητα με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στις ΗΠΑ, οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις κάθισαν στην άκρη. Τη μάχη έδωσαν τα μεγάλα παιδιά της αγοράς.

Εκεί φάνηκε ότι υπάρχουν ήδη ισχυροί επενδυτές στο ΧΑ και θα γίνουν περισσότεροι, καθώς αναμένονται ξένα κεφάλαια που παρακολουθούν δείκτες, όπως ακριβώς αναμένεται να γίνει και στα ομόλογα

μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με τις αξιολογήσεις όλων των οίκων μικρών και μεγάλων πλην της Moody’s. Η οποία όμως αναμένεται αφού έχει μείνει εκτός αγοράς ουσιαστικά.

Γιατί το λέμε αυτό;

Αφού πρώτον τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανεβάσει την αξία τους και έχουν μειωθεί τα επιτόκια που καταβάλει το ελληνικό δημόσιο κι έχουμε καλύτερη εικόνα από την Ιταλία για παράδειγμα, δεν έχει ήδη αναβαθμίσει η αγορά από μόνη της;

Δεύτερον αφού όλοι οι άλλοι οίκοι έκαναν αυτό που εκτιμούσαν σωστό με βάση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και μας αναβάθμισαν, δεν μοιάζει η Moody’s με το ανέκδοτο για τον οδηγό που οδηγεί κόντρα στο ρεύμα και απορεί με όλους τους άλλους που πηγαίνουν ανάποδα εκτός από τον εαυτό του που, νομίζει ότι, πηγαίνει σωστά; Θα μας αναβαθμίσει λοιπόν για να μην θυμίζει εκείνο τον οδηγό.

Αλλά αφού ήδη έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια των ομολόγων γιατί μας νοιάζει μία ακόμα αναβάθμιση; Διότι, θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερα τα επιτόκια και θα έρθουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια. Και με φθηνότερα επιτόκια το χρέος δεν αυξάνεται και ο δανεισμός όλων και των επιχειρήσεων και ιδιωτών, μπορεί να γίνει φθηνότερος. Συνεπώς τη θέλουμε την αναβάθμιση και όσο πιο γρήγορα τόσο πιο καλά.

Επιστρέφοντας στην αγορά μετοχών όμως, όπου η μεγάλη κεφαλαιοποίηση οδηγεί το ΧΑ, να πούμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή εκεί μπορούν να επενδύσουν τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Η άνοδος των συγκεκριμένων τίτλων είναι σαφής ένδειξη δραστηριότητας των ξένων επενδυτών και γι αυτό είναι θετικό νέο αν λάβουμε υπόψη τις διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές που παραμένουν υψηλά αλλά μία είναι επάνω και μία κάτω.

Για παράδειγμα την Παρασκευή η Wall Street είχε εντελώς διαφορετική εικόνα από την Πέμπτη. Ξεκίνησε λίγο πτωτικά και γύρισε ελαφρώς ανοδικά. Σε αντίθεση με την προηγούμενη ημέρα όμως αυτοί που έκλεισαν θετικά ήταν  οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq, ενώ ο Dow Jones έκλεισε με οριακή υποχώρηση.

Κι όμως τα νέα ήταν στην πραγματικότητα πολύ καλά με υποχώρηση του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού (χονδρικών τιμών). Η οποία μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί. Το νέο που δεν είναι καλό είναι από τα γεωπολιτικά με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς τα ναύλα έχουν αυξηθεί, τάνκερ και πλοία κοντέϊνερ αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και υποχρεώνονται να κάνουν το γύρο της Αφρικής. Κι αυτό είναι και δαπανηρό και χρονοβόρο.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-magnitis-kefalaion-i-ellada.htm
Τυχαία Θέματα