Ελεύθερος Σκοπευτής: Το ΔΑΑ διαφημίζει το ΧΑ και την Ελλάδα στους επενδυτές διεθνώς

08:44 2/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Εκρηκτική ήταν η ζήτηση για μετοχές του Ελευθέριος Βενιζέλος. Αυτό που έχει συμβεί δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί μία τεράστια επιτυχία για την εταιρεία και το ΧΑ και μία συγκλονιστική διαφήμιση για την αγορά και την ελληνική οικονομία.

Έχουν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες προσφερθεί ασύλληπτα ποσά, όχι μόνον από το εξωτερικό, αλλά κι από την Ελλάδα,

που προσεγγίζουν συνολικά τα 8 δισ. ευρώ.

Το Bloomberg έκανε νέο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η τιμή ορίστηκε στο υψηλότερο σημείο όπως άλλωστε αναμενόταν δηλαδή στα 8,20 ευρώ. Αναφέρει ότι η προσφορά θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 738 εκατ. ευρώ, όπως επίσης σας είχαμε ενημερώσει «αφού το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων», λέει.

Σε αυτά να προσθέσουμε ξανά ότι υπάρχει ένα υπερτίμημα για τις μετοχές των cornerstone investors που υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν στις εισπράξεις του δημοσίου.

«Με το χρηματιστήριο της Αθήνας να έχει να δει μια σημαντική νέα εισαγωγή πάνω από το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την PC Systems SA το 2000, υπάρχουν ελπίδες ότι η σχεδιαζόμενη πώληση του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ελλάδας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για περισσότερες συμφωνίες».

Σε αναζήτηση τα αδιάθετα κεφάλαια

Ποια PC Systems τώρα; Ίσως όμως είναι καλή υπενθύμιση για να έχουμε κατά νου τι έχει αληθινή αξία και σε ποια τιμή. Η πώληση θα λειτουργήσει ως καταλύτης…

Πιθανότατα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί ως τέτοιος και ας αναλογιστούμε τα κεφάλαια που δεν βρήκαν διέξοδο στο ΔΑΑ, αλλά έχουν ευκαιρία με το placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και με τις άλλες μετοχές τραπεζών και καλών εταιριών του ΧΑ οι οποίες δίνουν μεγάλα μερίσματα να τοποθετηθούν.

Ανοδικά «βλέπει» το ΧΑ η Goldman Sachs

Ορίστε, η Goldman Sachs, αναμένει ισχυροποίηση της ανοδικής τάσης του ΧΑ. Εκτιμά ότι η μερισματική απόδοση του τραπεζικού κλάδου είναι 5% και οι πολλαπλασιαστές κερδών στο 7,6.

Πέρυσι λέει ο οίκος, το ΧΑ, ξεπέρασε και τις επιδόσεις της Κίνας. Φέτος τρέχει προς το στόχο που έχει θέσει ο οίκος στις 1.550 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Προβλέπει άνοδο 13% και τονίζει πόσο φθηνές είναι οι τράπεζες με όρους απόδοσης κεφαλαίων σε σχέση με άλλες αγορές ακόμα και τις αναδυόμενες.

Ρεκόρ στην επενδυτική ημερίδα της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

Εδώ και έξι χρόνια αν δεν κάνουμε λάθος, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ διοργανώνει μία επενδυτική ημερίδα, με την παρουσία εισηγμένων εταιρειών και επενδυτών. Φέτος έγινε στο Παρίσι, με τη συμμετοχή κυρίως Ευρωπαίων επενδυτών και μεταξύ τους, πολλών Γαλλικών οίκων και θεσμικών. Στο φετινό Greek Investment Day της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ λοιπόν, καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής ξένων επενδυτών.

Έγιναν περισσότερες από 130 συναντήσεις μεταξύ μίας εισηγμένης και ενός επενδυτή για να έχουν και οι δύο πλευρές άνεση να μιλήσουν, να ρωτήσουν, να εξηγήσουν. Τα ραντεβού ήταν ένας, με έναν.

Πήραν μέρος από τράπεζες οι Πειραιώς, ALPHA και ΕΤΕ. Από εισηγμένες με αντικείμενο στην ενέργεια ή και την ενέργεια ήταν οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΗ, MOTOR OIL, TERNA ENERGY. Επίσης οι GEKTERNA  οι βιομηχανικές TITAN και CENERGY.

Ακόμα, οι ΟΠΑΠ, AEGEAN, JUMBO, FOURLIS, SARANTIS, EXAE, LAMDA DEVELOPMENTS, IDEAL και KRI KRI.

Συνολικά 25 οίκοι επενδυτικοί οίκοι είδαν τις ελληνικές εταιρείες και συνομίλησαν με τις διοικήσεις τους. Ποιοι ξένοι; Μερικά πολύ μεγάλα ονόματα, όπως οι Amundi, AXA, LBP AM, DNCA, GEFIP, Equigest, GEMWAY, COGEFI, QUAERO Capital, Allianz GI, και OCTO.

Επίσης οι, Uzes Gestion, Amiral, HMG Finance, GAY Lussac, ID-AM, Independance AM, Conservateur, Montpensier Finance.

Τι έκανα Alpha Bank, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ

Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η κίνηση της Alpha Bank. Επειδή έχει σημασία να κοιτάζει κανείς το δάσος αντί για το δέντρο, η ουσία είναι ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη.

Συνεχίζει τις μικρές αγορές ιδίων η ΔΕΗ και συγκέντρωσε 168.135 μετοχές τις προηγούμενες ημέρες. Έχει πλέον συγκεντρώσει το 4,8017% των μετοχών της Επιχείρησης.

Μία χαρά τα ΕΧΑΕ με τόσο τζίρο. Θα μπει και το ΔΑΑ και βλέπουμε και τις δύο απόψεις να καταγράφονται. Άμεση είσοδος στο μεγάλο FTSE ή με την πρώτη αναθεώρηση λόγω διασποράς;

Στην Κύρια Αγορά η Perfomance Technologies

Η Γενική Συνέλευση μετόχων της Perfomance Technologies, ενέκρινε την απόφαση για μετάταξη στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Η εταιρεία εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει πολύ καλά αποτελέσματα και φιλοδοξεί να ενισχύσει την παροικία των τεχνολογικών στο ΧΑ επαναλαμβάνοντας την επιτυχία των άλλων που πήραν κι αυτές «προαγωγή» στην Κύρια Αγορά.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-to-daa-diafimizei-to-cha-kai-tin-ellada-stous-ependytes-diethnos.htm
Τυχαία Θέματα