Ελεύθερος Σκοπευτής: Το επόμενο play στις τράπεζες

08:09 5/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η αγορά είναι ζεστή, μετά την τεράστια επιτυχία στην εισαγωγή του ΔΑΑ και τις μεγάλες αγοραστικές εντολές που παρατηρούνται σε τράπεζες και blue chips όπως για παράδειγμα ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Υπάρχει

μεγάλη ρευστότητα που δεν βρήκε διέξοδο στο ΔΑΑ και υπάρχουν επίσης αγοραστικές ευκαιρίες στο ΧΑ γιατί είναι μία αγορά φθηνότερη από τις άλλες αγορές, σε όρους αξίας, πολλαπλασιαστών κερδών και μερισματικής απόδοσης. Επίσης είναι μία αγορά με επιχειρήσεις σε μία οικονομία που αναπτύσσεται ταχύτερα από τις άλλες στην Ευρώπη, με μία σταθερή κυβέρνηση (ενώ σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο έχουν εκλογές), φιλική στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την αγορά που δε μένει αδρανής αλλά προωθεί μεταρρυθμίσεις, διορθώνει λάθη, αφουγκράζεται και κινείται.

Τέλος το ΧΑ, είναι μία αγορά που είναι φιλόδοξη κι έχει όρεξη. Δεν είναι κορεσμένη όπως άλλες. Έχει χάσει πολλά χρόνια, επανήλθε τώρα στο προσκήνιο κι έχει δυναμική και φρεσκάδα που αλλού έχει χαθεί. Κι αυτό το έχουν πλέον υπόψη τους και οι διεθνείς επενδυτές, διότι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει το στόρυ της αναβάθμισης και ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Καθώς η αγορά είναι ζεστή, η Τράπεζα Πειραιώς αναπροσάρμοσε το ημερολόγιό της, και ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2023, στις 14 Φεβρουαρίου κι όχι στις 23 του μήνα. Δεν έχει και λόγο να περιμένει, αφού καθώς ήταν υποχρεωμένη να ετοιμαστεί για το placement, τα νούμερα έχουν βγει.

Το επόμενο μεγάλο play θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς καθώς διατίθενται μετοχές της και ο τραπεζικός κλάδος συνολικά. Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ τραπεζών και των άλλων blue chips στην αγορά, λόγω του ότι οι επιχειρήσεις αυτές άντεξαν στα πέτρινα χρόνια και δεν βούλιαξαν, όπως οι τράπεζες με ΜΕΑ και χρέη και ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίων κλπ. Έτσι οι μετοχές των τραπεζών απαξιώθηκαν μέσα σε ώρες και ημέρες χωρίς αγοραστές και υποχώρησαν περισσότερο, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ χαμηλότερα.

Ωστόσο, με τις τράπεζες να έχουν τώρα κέρδη και να διανέμουν μερίσματα, ενώ αναπτύσσονται και παράλληλα μειώνουν τα ανοίγματά τους ο τραπεζικός κλάδος έχει ένα δυνατό στόρυ. Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει, αλλά συμβαίνει και το αντίθετο.

Βεβαίως η αγορά είναι τεχνικά υπερ-αγορασμένη, σε κατάσταση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να διορθώσει. Από την άλλη πλευρά αυτό πρέπει να αφορά όσους είναι βραχυχρόνιοι. Όσοι ξέρουν τι έχουν αγοράσει κι έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μπορούν να αντέξουν τις απολύτως φυσιολογικές διορθώσεις. Καμιά αγορά δεν κινείται μόνον προς μία κατεύθυνση. Οι υπερ-αγορασμένοι ταλαντωτές πάντως δεν είναι πρόβλημα τουλάχιστον για μερίδα αναλυτών οι οποίοι επισημαίνουν ότι είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε bull market και όπως έχει αποδειχθεί και στο ΧΑ μπορεί να αγνοηθούν για αρκετά διαστήματα ή να αποθερμανθούν πολύ γρήγορα.

Ο τζίρος του ΧΑ την περασμένη εβδομάδα προσέγγισε τα 600 εκατομμύρια. Συναλλαγές δηλαδή σχεδόν 590 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι επενδυτές, φόρτωναν με τις εγγραφές τους για το ΔΑΑ. Δικαιολογημένα υπάρχει αισιοδοξία για την ΕΧΑΕ, διότι έχει ήδη γίνει δουλειά την ένταξη στη λίστα παρακολούθησης. Κι ένα αναβαθμισμένο χρηματιστήριο, είναι θετικό νέο για όλους. Για όλη την οικονομία, διότι μπορεί να φέρει κεφάλαια από γειτονικές αγορές. Όπως το αεροδρόμιο μπορεί να γίνει κόμβος, έτσι και μία αγορά μπορεί να γίνει κόμβος…

Το επόμενο play πάντως αναμένεται να είναι οι τράπεζες.

Πολύ μεγάλες συναλλαγές έκαναν σε ένα μήνα, οι 4 τράπεζες, η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ το Jumbo και ο ΟΠΑΠ. Μερικά νούμερα: Η ΕΤΕ σημείωσε μηνιαία άνοδο 10,48% με περίπου 240 εκατ. ευρώ συναλλαγών στη μετοχή της.

Η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε μηνιαία άνοδο 16% με τις αμέσως μεγαλύτερες συναλλαγές στην αγορά, με περίπου 260 εκατ. ευρώ συναλλαγών στη μετοχή της. Ακολούθησε η Alpha Bank με συναλλαγές 180 εκατ. ευρώ και άνοδο σχεδόν 12%. Η Eurobank είχε συναλλαγές 173 εκατ. ευρώ και σημείωσε άνοδο 13%.

Η μετοχή της Mytilineos έχει προηγηθεί όλων σχεδόν. Παρά ταύτα δε μένει πίσω. Παρουσίασε συναλλαγές αξία 139 εκατ. ευρώ και άνοδο 3,75%. Ακολουθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μεγαλύτερη άνοδο 7% και συναλλαγές 128 εκατ. ευρώ χάρη και στο γρήγορο placement που έκανε. Αλλά έτσι ξεπέρασε τη ΔΕΗ που είχε μηνιαίες συναλλαγές 125 εκατ. ευρώ και άνοδο 4,87% στο ίδιο διάστημα.

Τέλος το Jumbo είχε μηνιαίες συναλλαγές περίπου 109 εκατ. ευρώ και άνοδο 8,57% στο ίδιο διάστημα. Μέσα σε ένα μήνα βρέθηκαν οκτώ μετοχές στις οποίες πραγματοποιήθηκε μηνιαίος τζίρος άνω των 100 εκατ. ευρώ για κάθε μία.

Υπήρχε η ΕΤΕ με συναλλαγές μεγαλύτερες από 300 εκατ. ευρώ, ο μισός τζίρος του ΧΑ στο μήνα! Καθώς η μετοχή σημείωσε άνοδο πάνω από 10% δικαιολογημένα μπορούμε να πούμε ότι δίκιο είχαμε που λέγαμε από την αρχή «μεγάλες αγοραστικές εντολές ξένων», «μπαίνουν ξένα κεφάλαια» κλπ.

Υπήρχε επίσης η Πειραιώς που σημείωσε άνοδο με συναλλαγές μεγαλύτερες από 250 εκατ. ευρώ. Συν άλλες 6 μετοχές με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ συναλλαγών.  Με τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί με περισσότερα από 90 εκατ. ευτρώ συναλλαγών και άνοδο 4,54%

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-to-epomeno-play-stis-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα