ΕΛΣΤΑΤ: Αντοχή της Ελλάδας απέναντι στον πληθωρισμό

11:54 4/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ελληνική οικονομία έδειξε σταθερότητα και αντοχή απέναντι στον πληθωρισμό που μαστίζει την χώρα, συμφωνά με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 2021-2022.

Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν χρονιά απροσδόκητης έκρηξης του πληθωρισμού λόγω του μεγάλου ενεργειακού σοκ που προκάλεσε σε παγκόσμιο

επίπεδο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση , μεταξύ 2021 και 2022 η ανισότητα (δείκτης Gini από 31,4 σε 31,8) και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (από 18,8% σε 18,9%) αυξήθηκαν ανεπαίσθητα ενώ, αντίθετα, μικρή βελτίωση παρατηρείται στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (από 26,3% σε 26,1%). 

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η εισοδηματική μερίδα του φτωχότερου 25% του πληθυσμού αυξήθηκε λίγο (από 10,3% σε 10,4%), ενώ το λεγόμενο «χάσμα φτώχειας» που δείχνει πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί συμπολίτες μας μειώθηκε, από 23,8% σε 22,5%.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια μετατόπιση των εργαζομένων σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, όπως αποτυπώνεται και στο διάγραμμα.

Πηγή: Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

Κατά συνέπεια, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων και «ροκανίσματος» της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, πέτυχε υψηλή ανάπτυξη, αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας χωρίς διεύρυνση ανισοτήτων.

Πηγή: Eurostat

Keywords
Αναζητήσεις
elstat-antochi-tis-elladas-apenanti-ston-plithorismo.htm
Τυχαία Θέματα