Ένα (οικονομικό) «διαμάντι» στη Θεσσαλία – Τα… σφιξίματα στην τσέπη των Ευρωπαίων έχουν αντίκτυπο στις διακοπές τους

11:10 6/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Διψήφια ποσοστά ανάπτυξης κατάφερε να πετύχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, απόρροια της υγιούς οργανικής ανάπτυξης που σημείωσε κατά τη διάρκεια του 2022.

Μάλιστα, η δημιουργία ισχυρής υπεραξίας στα κεφάλαια της τράπεζας, δεν μένει κλεισμένη στα ταμεία της, αλλά μέρος αυτής επιστρέφεται στους μετόχους της με την μορφή μερίσματος. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγήθηκε στην Γενική Συνέλευση των μετόχων την διανομή μερίσματος

ποσού €3,20 ανά συνεταιριστική μερίδα, το οποίο σημαίνει μερισματική απόδοση άνω του 5%.

Εάν αναρωτιέστε, δε, σχετικά με το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας, η τιμή της θα διαμορφωθεί στα 70,72 ευρώ έναντι 64,11 ευρώ που ήταν πέρυσι! Αρκεί να τονιστεί πως η συνολική απόδοση των συνεταιριστικών μερίδων της Τράπεζας Καρδίτσας ανέρχεται στο άκρως θελκτικό 15,30%, απόδοση υπερπολλαπλάσια οποιασδήποτε επένδυσης με σταθερή απόδοση.

Το 2022 τα λειτουργικά κέρδη της ξεπέρασαν τα 4,3 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους και προβλέψεις να φτάνουν στα €2,96 εκατ., το ενεργητικό της Τράπεζας ανήλθε στα 207,51 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με το 2021 κατά 11,3%.

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στις €178,2 εκατ. έναντι €162,7 εκατ. το 2021 καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 9,5%, ενώ το σύνολο των δανείων και απαιτήσεων της Τράπεζας ανέρχονταν σε 137,51 εκατ. ευρώ σε σχέση με 124,97 εκατ. ευρώ το 2021. Όσο για τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), υποχώρησε περαιτέρω στο 12,85%.

Ο αριθμός των συνεταίρων-μελών της Τράπεζας έφθασε τους 13.297 το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.191 νέα μέλη ή 9,84% σε σχέση με το 2021.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που κατάφερε να πετύχει η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, είναι και η ολοκλήρωση του business plan της 2023-2027, το οποίο -μεταξύ άλλων- προέβλεπε την επέκταση των λειτουργιών της με την ίδρυση και λειτουργία υποκαταστημάτων σε ολόκληρη την Θεσσαλία, την ενίσχυση των συνεργασιών της με Εθνικούς και Διεθνείς Αναπτυξιακούς Φορείς, καθώς επίσης και την περαιτέρω επέκταση των προϊόντων και των υπηρεσιών που διαθέτει στην αγορά.

Όπως σημειώνει ο εκ των βασικών πυλώνων επιτυχίας του οικονομικού θαύματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και Διευθύνων Σύμβουλός της, Παναγιώτης Τουρναβίτης: «Πετύχαμε εντυπωσιακή ανάπτυξη των μεγεθών μας, διαχειριστήκαμε αποδοτικά τα στοιχεία του ενεργητικού μας και με επιτυχία τα «κόκκινα» δάνεια, κρατήσαμε αρκετά υψηλά τα έσοδα από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα διατηρήσαμε χαμηλά το λειτουργικό μας κόστος. Δημιουργούμε καθημερινά μια Τράπεζα σύγχρονη, καινοτόμα, με έντονη εξωστρέφεια και ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ παράλληλα διατηρούμε την αμεσότητα και την ευελιξία που μας χαρακτηρίζει. Στόχος μας η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας, η περαιτέρω επέκταση των εργασιών μας και η ενεργητική διαχείριση των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση, τα οποία και σκοπεύουμε σύντομα να έχουμε περιορίσει σε μονοψήφια νούμερα».

————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ταξίδια από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα (69%), εντούτοις όμως εμφανίζει μείωση της τάξεως του 4% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό, τουλάχιστον, καταδεικνύεται με βάση τα στοιχεία μελέτης της Ευρωπαϊκής Ταξιδιωτικής Επιτροπής (ETC).

Οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί και οι Γερμανοί ξεχωρίζουν ως οι περισσότερο… διστακτικοί παραθεριστές, με το 45%, το 56% και το 62% των ερωτηθέντων αντίστοιχα να έχουν προβεί σε ταξιδιωτικά σχέδια κατά τους αμέσως επόμενους μήνες. Αντίθετα, οι Γάλλοι (80%), οι Βέλγοι (79%) και οι Βρετανοί (75%) είναι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν την ίδια χρονική περίοδο.

Σημείο-κλειδί στις υπό διαμόρφωση εξελίξεις φαίνεται πως είναι οι οικονομικές πιέσεις συνέπεια των πληθωριστικών πιέσεων που καταγράφονται σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο και κατά συνέπεια επηρεάζουν τους wannabe παραθεριστές. Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των Ευρωπαίων ταξιδιωτών ανησυχεί για τη συνολική αύξηση του κόστους ταξιδιού (αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με το 2022), ενώ το 17% ασχολείται με την οικονομική κατάσταση και τα οικονομικά τους.

Η ίδια μελέτη σημειώνει πως πολλοί κυνηγούν εναλλακτικές ταξιδιωτικές επιλογές, αναζητώντας πιο προσιτές εμπειρίες ή το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν εκτός εποχής έτσι ώστε να έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερο… πορτοφόλι. Υπό αυτό το πρίσμα, το 17% στοχεύει να ταξιδέψει εκτός εποχής για να έχει καλύτερες τιμές και το 14% σχεδιάζει να κάνει διακοπές σε προορισμούς που θεωρούν πιο προσιτούς. Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αναζητούν επίσης φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, με το 13% να στοχεύει να κάνει κράτηση πτήσης νωρίτερα από το συνηθισμένο για την καλύτερη προσφορά και το 12% σχεδιάζει να πετάξει αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν επίσης να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στον προορισμό τους ώστε να χωρούν στους διαθέσιμους προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα, το 17% δηλώνει πως θα μειώσει τα έξοδα αγορών, το 15% θα αναζητήσει φθηνότερα εστιατόρια και το 15% θα επιλέξει λιγότερο ακριβές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Μάλιστα, τα στελέχη της ETC συμβουλεύουν τους προορισμούς και τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν την αναδυόμενη τάση, βοηθώντας τους ταξιδιώτες να βγουν από την πεπατημένη και να ταξιδέψουν σε λιγότερο πολυάσχολους μήνες.

Η Ισπανία παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες, με το 8% να προγραμματίζει διακοπές εκεί, ακολουθούμενη από τις Γαλλία (7%), Ιταλία (7%), Ελλάδα (5%) και Κροατία (5%). Ωστόσο, οι μεσογειακοί προορισμοί έχουν σημειώσει μείωση επισκεπτών κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Keywords
Αναζητήσεις
ena-oikonomiko-diamanti-sti-thessalia--ta-sfiximata-stin-tsepi-ton-evropaion-echoun-antiktypo-stis-diakopes-tous.htm
Τυχαία Θέματα