Επαγγέλματα που αντιστέκονται στην «επίθεση» της τεχνητής νοημοσύνης

09:11 14/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει “talk of the town”, έχει φέρει τα πάνω κάτω και έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού κάνοντας το πιο απλό αλλά και το πιο σύνθετο ταυτόχρονα. Η αυτοματοποίηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τρέχουν με απίστευτα γρήγορες ταχύτητες αλλά εγκυμονούν και κάποιους κινδύνους που φαίνεται πως θα προκαλέσουν αναταράξεις στο επαγγελματικό τοπίο. Ήδη η ανησυχία είναι έκδηλη και πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως το εργασιακό σκηνικό θα αλλάξει, με πολλές δουλειές να μην χρειάζονται πια ανθρώπινο δυναμικό αφού τα ρομπότ θα μπορούν να εκτελούν τις ίδιες εργασίες και μάλιστα

πιο γρήγορα και ίσως πιο αποτελεσματικά…

Παρά τη γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί φαίνεται πως υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που η τεχνητή νοημοσύνη δεν απειλεί ακόμα άμεσα και στέκονται απέναντι της κρατώντας σθεναρή αντίσταση. Πρόκειται για επαγγέλματα που απαιτούν διάδραση και ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.

Μαίες/γυναικολόγοι 

Η τεχνητή νοημοσύνη θα λύσει τα χέρια της ιατρικής κοινότητας αφού θα κάνει πιο εύκολη την διάγνωση, θεραπεία και τις επεμβάσεις, ωστόσο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε ανάγκη. Μπορεί να εντοπίσει μία ανωμαλία ή πάθηση αλλά δεν μπορεί να κάνει έναν τοκετό.

Παιδαγωγοί 

Η εκπαίδευση και η μάθηση δεν εξαρτώνται μόνο από βιβλία και εκμάθηση βασικών εννοιών ή γλωσσών αλλά έχει ως κυρίαρχο συστατικό την αλληλεπίδραση, την κοινωνικοποίηση και την απόκτηση life skills. Όλα αυτά είναι δύσκολο να διδαχθούν από την τεχνητή νοημοσύνη η οποία μπορεί να λειτουργήσει όμως ς βοηθητικά και να ενισχύσει, να ενδυναμώσει την ψηφιακή διδασκαλία ή και να αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των δασκάλων κάνοντας το μάθημα διαδραστικό και εναρμονισμένο με τις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Ψυχολόγοι/ψυχίατροι 

Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και η ανθρώπινη επαφή είναι κλειδί για να βοηθηθεί ένας ασθενής. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν το ατού της ανθρώπινης εμπειρίας που τους επιτρέπει να μπουν στη θέση του θεραπευόμενου και να κατανοήσουν τι περνάει αφού ως άνθρωποι έχουν ή είχαν βιώσει αντίστοιχες εμπειρίες κάτι που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει.

Ηλεκτρολόγοι/Υδραυλικοί 

Τα επαγγέλματα αυτά χαρακτηρίζονται από κινητικότητα, επιδεξιότητα και κυρίως από τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων σε απαιτητικό περιβάλλον αφού ποτέ δεν ξέρουν τι ακριβώς θα προκύψει και η μετάβαση στον αυτοματισμό φαντάζει δύσκολη.

Δημοσιογράφοι 

Ένα AI chatbot μπορεί να γράψει ένα κείμενο, ένα άρθρο ή να κάνει ένα ρεπορτάζ που βασίζεται σε στατιστικές. Δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει ένα δημοσιογράφο που ερευνά σε βάθος υποθέσεις, ψάχνει διαρκώς νέα στοιχεία και που εκμεταλλεύεται κάθε δυνατότητα που προέρχεται από τις ικανότητές του ανθρώπινου μυαλού που είναι ατελείωτες και συχνά ” out the box.”

Αναλυτές συστημάτων υπολογιστών

Η ανάγκη συντήρησης των μηχανημάτων, των ρομπότ και κάθε αυτοματοποιημένου εργαλείου δεν θα πάψει να υπάρχει κάνοντας επιτακτική την ανθρώπινη παρουσία. Ενημέρωση, βελτίωση, ρύθμιση, διόρθωση είναι μερικές μόνο από τις εργασίες που απαιτούνται για να συνεχίσουν τα συστήματα να λειτουργούν. 

Το internet of things που θα επιτρέψει στις συσκευές να συνδέονται, να ανταλλάσσουν δεδομένα και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους είναι το “next big thing” της τεχνολογικής εξέλιξης που θα χρειάζεται τους αναλυτές συστημάτων να το συντηρούν και να το βελτιώνουν αυτά είναι μερικά μόνο από τα επαγγέλματα που δεν απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. 

Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι όπως καλλιτέχνες, συγγραφείς, δικηγόροι, δικαστές, επαγγελματίες αθλητές,  τραγουδιστές. Σε αυτά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει μόνο συμπληρωματικά, να τους εξοικονομήσει χρόνο ή να προσθέσει μεγαλύτερη αξία σε κομμάτια της δουλειάς τους και να τους κάνει πιο δημιουργικούς.

Η αποκρυπτογράφηση της εργασιακής επανάστασης την οποία βλέπουμε και βιώνουμε είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί μελλοντικά. Η απειλή για την εργασία δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας, υπάρχει, συμβαίνει ήδη και οι αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού άλματα προόδου σημειώνονται καθημερινά πλέον.

Πολλές θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από μηχανές, άλλες θα ενισχυθούν από AI βοηθούς και κάποιες δεν θα κινδυνεύσουν. Το ανθρώπινο στοιχείο δεν μπορεί να παραβλεφθεί και η παρουσία του σχεδόν επιβάλλεται τόσο για να φροντίσει άλλους ανθρώπους και να τους μεταδώσει γνώσεις και εμπειρία, να εκτελεί εργασίες για αυτούς και φυσικά για να υπάρχει και να εξελίσσεται διαρκώς η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να υπάρχουν οι άνθρωποι να την προγραμματίζουν, να την ελέγχουν, να την αξιολογούν, να της δίνουν ζωή και να φροντίζουν να την κρατούν στη ζωή.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα