Φουλ στο «πράσινο» η επένδυση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στο εργοστάσιο Καμαρίου Βοιωτίας!

18:21 7/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αποτελεί κοινό τόπο πως τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κινείται σε εντελώς διαφορετικό ρυθμό, ταχύτητα, σκοπό και τελικό ζητούμενο ως προς την δραστηριοποίησή του στο διεθνές περιβάλλον όπου και κινείται σε περισσότερες από 25 χώρες με σημαντική επιτυχία, μετασχηματίζοντας τη λειτουργία του προκειμένου να αποτελέσει μια cutting edge εταιρεία που σχεδιάζει, αναπτύσσει και διαθέτει καινοτόμες λύσεις

στον ευρύτερο κλάδο των δομικών υλικών για κατασκευές και υποδομές. Απώτερος σκοπός; Να συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου από πάσης απόψεως: Βιωσιμότητας, ενεργειακής, περιβαλλοντικής, αποτελεσματικής και φυσικά οικονομικής.

Αποτέλεσμα; Να έχει καταφέρει να διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του στις αναπτυγμένες αγορές, κατέχοντας ηγετική θέση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αντιλαμβανόμενος στην υπεραιωνόβια, 120 έτη για την ακρίβεια, παρουσία του στο επιχειρηματικό στερέωμα, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ θέτει σε κορυφαία θέση της στρατηγικής του τη βιώσιμη ανάπτυξη με υπευθυνότητα και ακεραιότητα, γεγονός που τον έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου στόχου προκειμένου να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, με τους στόχους του για μείωση του CO₂ να έχουν επικυρωθεί επιστημονικά από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi). 

Πως εκφράζεται στην πράξη η προαναφερθείσα στρατηγική τοποθέτηση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ; Μα, με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη top notch εφαρμογών, τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών που ενσωματώνουν καινοτομία και επιδιώκουν μέσω της χρήσης και υιοθέτησής τους να «απλώσουν» το «πράσινο» state of mind, καθιερώνοντας ταυτόχρονα και μια αντίστοιχη περιβαλλοντικά υπεύθυνη στάση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ ολοκλήρωσε πρόσφατα μια (ακόμη) επένδυση, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ αυτή τη φορά, στο εργοστάσιο τσιμέντου που διαθέτει και λειτουργεί στο Καμάρι Βοιωτίας, προκειμένου να τοποθετήσει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της εμπνευσμένης στρατηγικής του για τη δημιουργία τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Με ποιο τρόπο; Μέσω της λειτουργίας προασβεστοποιητή (calciner), μιας state-of-the-art τεχνολογίας, η οποία υπόσχεται να αναβαθμίσει τη γραμμή παραγωγής τσιμέντου. Παράλληλα, αποτελεί ένα -ακόμη- βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους ανακατασκευής της παραγωγικής διαδικασίας που εφαρμόζει με απώτερο σκοπό την επίτευξη του τελικού στόχου υπό την κωδική ονομασία: “τσιμέντο μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα”!

Triple “Win” επένδυση!

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σχετικά ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου TITAN, η εν λόγω επένδυση αποτελεί το… χατ τρικ του Τιτάνα, καθώς η ωφέλειά του εκτείνεται στο τρίπτυχο «οικονομία-κοινωνία-περιβάλλον». Όπως τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά του Ομίλου, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, απορροφώνται ετησίως 200.000 τόνοι επεξεργασμένων υπολειμμάτων ανακύκλωσης, μειώνοντας αντίστοιχα την ανάγκη ταφής, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος, ενώ μειώνει κατά περίπου 150.000 τόνους το εν γένει ανθρακικό αποτύπωμα.

Win-Win-Win επένδυση λοιπόν!

Μάλιστα, τα στελέχη του Ομίλου ΤΙΤΑΝ επισημαίνουν πως σε εθνικό επίπεδο, η επένδυση στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, συνεπικουρούμενος από τον οδικό χάρτη που έχει εκπονήσει και εφαρμόζει ο Όμιλος για την επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 54% έως το 2030.
Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως συμβαδίζει με τον στόχο του Ομίλου ΤΙΤΑΝ ώστε το εργοστάσιο στο Καμάρι να διακρίνεται από πλήρως ψηφιοποιημένη λειτουργία…

Στα αρκούντως θετικά νέα είναι και το γεγονός πως η προαναφερθείσα επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει και 220 νέες θέσεις εργασίας κατά την ολοκλήρωση του έργου.

Καινοτόμες λύσεις για τις κατασκευές του μέλλοντος

Παράλληλα με αυτή την επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη, ο Όμιλος αναπτύσσει μια σειρά καινοτόμων λύσεων για τις κατασκευές του μέλλοντος.
Βελτιστοποιεί την παραγωγική διαδικασία, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση των μύλων και των κλιβάνων, αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητά τους και μειώνοντας κατά περίπου 10% τις ανάγκες σε ενέργεια. Το εργοστάσιο αλλάζει έτσι πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του, ενσωματώνοντας τις πιο πρωτοποριακές λύσεις της ψηφιακής επανάστασης.

Δημιουργεί πράσινα προϊόντα, έχοντας επιτύχει ήδη 25% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, με εξειδικευμένες λύσεις για κάθε εφαρμογή. Μέχρι και η συσκευασία αλλάζει, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί μέσα στο τελικό προϊόν, με μηδενικά απόβλητα.

Επίσης, καινοτομεί σε νέες μεθόδους κατασκευής, όπως η εκτύπωση με την μέθοδο 3D printing, έχοντας στο εργοστάσιο μονάδα που τυπώνει κατασκευές, αναπτύσσοντας την τεχνολογία. Μια τεχνολογία που φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα των κτιρίων, χρησιμοποιώντας λιγότερο, αλλά πιο εξειδικευμένο, τσιμέντο, σε ανταγωνιστικό κόστος.

Το όραμα, όμως, ολοκληρώνεται με το πρόγραμμα Ήφαιστος (IFESTOS). Μια επένδυση που σχεδιάζεται τώρα, με πάνω από 230 εκατ. ευρώ στήριξη από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, η οποία θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής, 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση, σήμερα, σε μετατροπή υφιστάμενης παραγωγής εργοστασίου σε μηδενικού άνθρακα σε όλη την Ευρώπη.

Η επένδυση συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στηρίζει την ελληνική ανταγωνιστική βιομηχανία και την επιχειρηματική εξωστρέφεια. Και προσφέρει το απόλυτα πράσινο προϊόν για τις ελληνικές κατασκευές του μέλλοντος.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Marcel Cobuz, ανέφερε: «Ως Όμιλος ΤΙΤΑΝ, είμαστε στην πρώτη γραμμή των δράσεων με στόχο το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, επιταχύνοντας διαρκώς την πράσινη μετάβασή μας. Ο σχετικός οδικός μας χάρτης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και περιλαμβάνει περισσότερες από 100 πρωτοβουλίες που καλύπτουν όλες τις γεωγραφίες και ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του Τιτάνα, καθώς και σημαντικές επενδύσεις».

Η Κυβέρνηση στηρίζει την πράσινη μετάβαση

Στην παρουσίαση έδωσαν το παρών και μέλη της Κυβέρνησης, και συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η ηγεσία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ παρουσίασε, σήμερα, μια καινοτόμο και φιλική προς το περιβάλλον επένδυση, που αποσκοπεί στην παραγωγή τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα. Επιπρόσθετα, υλοποιούνται, ήδη, επενδύσεις στο εργοστάσιο Καμαρίου, που συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης αποβλήτων, σε μία δηλαδή από τις βασικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω αποτελούν ζητούμενο και οδηγούν στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας, καθιστώντας την ταυτόχρονα πιο ανταγωνιστική διεθνώς.

Παράλληλα, μας χαροποιεί ιδιαιτέρως που βιομηχανίες της χώρας μας κατάφεραν να διασφαλίσουν σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, που θα συν-επενδυθούν για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, μειώνοντας στο μισό το ανθρακικό αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας. Από την πλευρά της Πολιτείας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πράσινη ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, δημιουργώντας το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο».

Με τη σειρά του, ο Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης. Η Κυβέρνησή μας στηρίζει τη βιομηχανία, τη μεταποίηση και κυρίως τις επενδύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που επενδύσεις τις οποίες σχεδίαζε η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία την προηγούμενη πενταετία υλοποιήθηκαν και μπαίνουν σε λειτουργία, με άμεσα θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Επενδύσεις όπως αυτή του Τιτάνα, στηρίζουν και ενισχύουν την πράσινη ανάπτυξη, την επιχειρηματική εξωστρέφεια και το εξαγωγικό δυναμικό της χώρας μας, συμβάλλουν στην εθνική οικονομία, ενώ προωθούν την ανάπτυξη της εγχώριας τεχνογνωσίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε μια σύγχρονη, ψηφιακή βιομηχανία. Πολιτεία και βιομηχανία πρέπει να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο. Τον δρόμο της εξέλιξης, της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Keywords
τιταν, τιταν, εν λόγω, edge, εταιρεία, ηπα, science, top, καμάρι, παζλ, titan, ελλαδα, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, κοινωνια, αποτελεσματα, υιοθετηση, ωφελεια, χωρες, βημα, εθνικη, ηγεσια, ηπα, ηφαιστος, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, edge, βιωσιμη αναπτυξη, γεγονος, δυναμικο, ευρω, ενεργεια, εν λόγω, εξωστρεφεια, επενδυσεις, επιτυχια, εταιρεία, ετη, ευρωπη, τεχνολογια, ιδιο, θεσεις εργασιας, κατασκευες, κυβερνηση, κλιμα, λειτουργια, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, νοημοσυνη, καμάρι, ομιλος, οραμα, παζλ, παρουσιαση, περιβαλλον, πολιτεια, πρασινη, πρισμα, συγκεκριμενα, σειρα, τσιμεντο, φυσικα, φορα, ψηφιακη, αγορες, αλυσιδα, art, δημητρης, εφαρμογη, εξαρτηση, εκπομπες, εθνικο, ιδιαιτερα, κομματι, κωστας, ουδετερο, science, titan, top, θεσεις, θετικα, win
Αναζητήσεις
foul-sto-prasino-i-ependysi-tou-omilou-titan-sto-ergostasio-kamariou-voiotias.htm
Τυχαία Θέματα