Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημα αποφυλάκισής του

19:59 18/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε εκ νέου απόρριψη των αιτημάτων τόσο για την αποφυλάκιση όσο και για το δικαίωμα των δημαρχικών υποχρεώσεων του Φρέντι Μπελέρη προχώρησε το Εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου στα Τίρανα.

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, Βέλγος Πατρίκ Χενρί, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ι.Π. Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος. 

Πιο

συγκεκριμένα ο Βέλγος δικηγόρος σημείωσε πως οι αποφάσεις άρνησης της αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη παραβιάζουν το άρθρο 5 και άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σημείωσε ακόμα ότι ο Μπελέρη δεν διακατέχεται από κίνητρα εγκατάλειψης της χώρας, ενώ μπορεί να εφαρμοστούν άλλα εχέγγυα μέτρα που αποτρέπουν τη φυγή

Ακόμη, ο Χένρι αναφέρθηκε, στην άποψη του Δικαστηρίου ότι η απελευθέρωση του Μπελέρη θα μπορούσε να προκαλέσει αλλοίωση της δικογραφίας, όμως κάτι τέτοιο δε μπορεί να σταθεί, καθώς μόνο ένας μάρτυρας είχε καταθέσει εναντίον του, ενώ οι άλλοι ήταν υπέρ του. Ωστόσο, ήταν κατηγορηματικός σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Μπελέρης θα διέπραττε νέο αδίκημα και ο κ. Χενρί θεώρησε ότι η φυλάκιση ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το γεγονός ότι από τα περισσότερα από 30 άτομα που κατηγορούνται για εκλογικά εγκλήματα, μόνο ο Φρέντι Μπελέρης είναι ακόμα προφυλακισμένος.

Ο Δημήτρης Βέλβετσος, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγών Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο ορίζει ότι ελλείψει τελεσίδικης και αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, είναι παράνομη η παρεμπόδιση δημόσιου λειτουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο Έλληνας πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαiωμάτων, το οποίο κρίνει παράνομη την παρεμπόδιση αξιωματούχου για να ασκήσει τα καθήκοντά του σε περίπτωση που δεν υπάρχει τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Keywords
Αναζητήσεις
frenti-beleris-aporrifthike-ek-neou-to-aitima-apofylakisis-tou.htm
Τυχαία Θέματα