Γιάννης Διονάτος: Η παραπομπή του κρατικού επιχειρείν αλά… Γκρέκα στο σκαμνί!

10:28 28/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μια είδηση που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν μη τι άλλο προκαλεί ένα ελαφρύ ανασήκωμα του φρυδιού, ενδεχομένως και μειδιάματος. Για καλό, τουλάχιστον των επιχειρήσεων, αυτή τη φορά.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν εφαρμόζει ορθά τους κανόνες της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών. Πρόκειται για την Οδηγία 2011/7/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2011 αναφορικά με την καταπολέμηση των

καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.

Διαβάστε το Business Voice Week

Όπως επισημαίνουν Κοινοτικοί παράγοντες, οι καθυστερήσεις πληρωμών επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις, καθώς μειώνουν τη ρευστότητά τους, αποτρέπουν την ανάπτυξή τους, παρεμποδίζουν την ανθεκτικότητά τους και ενδεχομένως αλλοιώνουν την προσπάθειά τους να γίνουν περισσότερο «πράσινες», όσο και ψηφιακές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών, αν πρόκειται για υγειονομικές αρχές). Οι δημόσιες αρχές, τηρώντας αυτές τις προθεσμίες πληρωμής, δίνουν το παράδειγμα προκειμένου να καταπολεμηθεί η νοοτροπία των καθυστερημένων πληρωμών.

Αφορμή για την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ αποτελεί η πρακτική-τακτική που εφαρμόζουν τα δημόσια νοσοκομεία της πατρίδας μας σε ότι αφορά στις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους. Όπως τονίζεται, τα εν λόγω νοσοκομεία δεν τηρούν την υποχρέωση άμεσης εξόφλησης των οφειλών τους όταν οι προμηθευτές συμφωνούν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους για τόκους, κατά παράβαση της πάγιας νομολογίας.

Διαβάστε το Business Voice Week

Μάλιστα, θα πρέπει να τονιστεί πως μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η Επιτροπή είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για ακόμη μια υπόθεση καθυστερημένων πληρωμών, η οποία αφορούσε τις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία (INFR(2019)2298).

Από την πλευρά της, αυτή την περίοδο, η Κομισιόν συγκροτεί ένα ευρωπαϊκό παρατηρητήριο πληρωμών για τις εμπορικές συναλλαγές, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσίασε -επίσης- αναθεώρηση της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών, με ταυτόχρονη πρόταση κανονισμού για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.

Η αναθεώρηση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κανονιστικών ελλείψεων και κενών, στην προώθηση πιο έγκαιρων πληρωμών και στην επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ μεγάλων και μικρών φορέων εκμετάλλευσης.

Διαβάστε το Business Voice Week

Όσο το ταχύτερο εναρμονιστεί ο Δημόσιος τομέας στην χώρα μας με το Κοινοτικό ζητούμενο και πρακτική, τόσο και θα θεμελιώνεται ένα καθόλα δίκαιο περιβάλλον προμηθειών δημόσιων οργανισμών και πληρωμής των συνεργαζόμενων προμηθευτών, επιτρέποντας στις πάσης φύσεως, μεγέθους και τομέα δραστηριοποίησης επιχειρήσεις να λειτουργούν παραγωγικά και με δημιουργικό πρόσημο.

Keywords
Αναζητήσεις
giannis-dionatos-i-parapobi-tou-kratikou-epicheirein-ala-gkreka-sto-skamni.htm
Τυχαία Θέματα