Γιατί η Εθνική Τράπεζα κάνει διπλή κίνηση στις αγορές ομολόγων

14:45 19/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στις αγορές ομολόγων βγαίνει η Εθνική Τράπεζα και με μία διπλή κίνηση επαναγοράζει τις ομολογίες παλαιού τίτλου της εκδίδοντας νέες στη θέση των παλαιών. Πρόκειται για ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης 400 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η Εθνική Τράπεζα τον Ιούλιο 2019, με ακριβό επιτόκιο 8,19% αν και τα επιτόκια της ΕΚΤ

ήταν τότε μηδενικά.

Η πρόταση εξαγοράς για τις ομολογίες 400.000.000 μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2), που λήγουν το 2029, γίνεται με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της νέας  έκδοσης, η οποία θα αντικαταστήσει την προηγούμενη.  Η διπλή κίνηση της Εθνικής Τράπεζας εκτιμάται τώρα ότι μπορεί να αποφέρει ένα νέο χαμηλότερο επιτόκιο ενώ η τράπεζα διασφαλίζει τα πλεονάζοντα κεφάλαιά της 8 δισ. ευρώ πριν λάβει την οριστική έγκριση του επόπτη για τη διανομή του φετινού μερίσματος, που μπορεί να φθάσει το 30% των κερδών του 2023 φέτος.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα, έχει δείκτη MREL 25,3% και ξεπερνά ήδη από το τέλος του 2023, τις εποπτικές απαιτήσεις για τον ενδιάμεσο στόχο του 2025. Θα υποβληθεί αίτηση για την εισαγωγή των νέων ομολογιών προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Ο διακανονισμός της πρότασης εξαγοράς και η ολοκλήρωση έκδοσης των νέων ομολογιών αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονα την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Καμία πράξη δεν έχει λάβει χώρα και δεν θα αναληφθεί σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία εν σχέσει με τις Νέες Ομολογίες ώστε να επιτραπεί η δημόσια προσφορά των Νέων Ομολογιών ή η διανομή εγγράφων της προσφοράς σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία όπου η ανάληψη πράξης για αυτό το σκοπό απαιτείται».

Οι Commerzbank Aktiengesellschaft, Goldman Sachs Bank Europe SE, Intesa Sanpaolo S.p.A, J.P. Morgan SE, Morgan Stanley Europe SE και Natixis είναι οι διαχειριστές της Πρότασης Εξαγοράς.

Keywords
Αναζητήσεις
giati-i-ethniki-trapeza-kanei-dipli-kinisi-stis-agores-omologon.htm
Τυχαία Θέματα