Η Global X «ψηφίζει» Ελλάδα – Οι ευκαιρίες για τοποθετήσεις από τη διόρθωση

08:49 8/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αφού η αγορά σημείωσε ένα καλό σερί έξι διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων διόρθωσε δίνοντας την ευκαιρία της αποθέρμανσης σε τίτλους που έχουν δυναμική για να πάρουν μία ανάσα, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να εντυπωσιάζει το ΔΑΑ η εισαγωγή του οποίου είναι σταθμός για την πορεία του ΧΑ.

Το ΔΑΑ φέρνει μαζί του κορυφαίας ποιότητας ξένους θεσμικούς επενδυτές και μεγάλα κεφάλαια στην ελληνική αγορά, ενώ δίνει την ευκαιρία σε μικροεπενδυτές να αποκτήσουν κουλτούρα μακροχρόνιου

επενδυτή που τοποθετείται αποζητώντας την απόδοση από το μέρισμα και όχι από την υπεραξία της πώλησης μετά από άνοδο.

Η διόρθωση ήταν αναμενόμενη καθώς υπήρχαν βραχυχρόνια κέρδη που έφεραν οι μεγάλες αγοραστικές εντολές για τα blue chips του ΧΑ. Από την άλλη οι αγοραστές κατάφερναν μεν να βρουν πακέτα μετοχών, αλλά αγοράζοντας και μέσα από την συνεδρίαση ωθούσαν τις τιμές υψηλότερα, έτσι άλλαξαν στρατηγική. Η διόρθωση ήρθε καθώς το ΔΑΑ δεν μπορούσε να στηρίξει τους δείκτες ενώ την ίδια στιγμή αντλούσε κεφάλαια.

Το ΔΑΑ αναμένεται να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, ενώ η αγορά θα βρει το βηματισμό της. Οι τοποθετήσεις δεν έχουν γίνει με σκεπτικό κατοχύρωσης κερδών σε αυτά τα επίπεδα. Δεν έχουν καν ολοκληρωθεί. Η διόρθωση τιμών δίνει ευκαιρίες σε όλους να επιλέξουν μετοχές καλών εταιριών σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις επιλέγοντας εταιρίες με ικανές και φιλόδοξες διοικήσεις που θέλουν να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους.

Τι λέει η Global X

Η αγορά έχει προοπτικές. Είναι χαρακτηριστικές οι εκθέσεις όλων των οίκων ελληνικών και ξένων. Χθες για παράδειγμα η εταιρεία Global X, γνωστή για τα ETF που έχει δημιουργήσει και το ελληνικό GREK ETF, έδωσε μερικά κλειδιά για την πορεία της ελληνικής αγοράς, καθώς στο προϊόν της μπορούν να επενδύσουν όσοι είδαν ότι το ΧΑ έχει την κορυφαία επίδοση μεταξύ των δυτικών αγορών.

Η επενδυτική εταιρεία από τη Νέα Υόρκη, πιστεύει το ΧΑ. Δίνει τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους «ψηφίζει» Ελλάδα:

– Πρώτος λόγος: Επειδή έχει σταθερή κυβέρνηση με φιλική πολιτική στην οικονομία και τις επενδύσεις.
– Δεύτερος λόγος: Επειδή οι αποτιμήσεις είναι φθηνές τώρα αλλά και ιστορικά με πολλαπλασιαστή κερδών στο 7,3.
– Τρίτος λόγος: Επειδή υπάρχουν μία σειρά από καταλύτες που συμβάλλουν στην άνοδο όπως η επανέναρξη διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες, η πιθανή αναβάθμιση της αγοράς σε αναπτυγμένη από την MSCI και πολλά ακόμα που μπορεί ακόμη να υλοποιηθούν.

«Για αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα παραμένει η καλύτερη ευκαιρία αξίας στις αναδυόμενες αγορές», αναφέρει η Global X.

Η επενδυτική εταιρεία λοιπόν που είδε και του υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, τονίζει: «Με φόντο την ισχυρή δυναμική, τις μειωμένες αποτιμήσεις, τις ελκυστικές αποδόσεις και τη φιλική διακυβέρνηση προς την αγορά, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υπόσχεται ένα ισχυρό 2024, καθώς διατηρεί περιορισμένη έκθεση από 0-1% στον δείκτη αναφοράς MSCI Emerging Markets Index, ενώ παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια έχουν παραβλέψει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αγορά, υποδηλώνοντας αναξιοποίητες δυνατότητες για νέους επενδυτές».

Οι καταλύτες που θα οδηγήσουν την αγορά σε άνοδο

Στους καταλύτες που ωθούν την αγορά σε άνοδο η Global X, περιλαμβάνει:

– Τις φθηνές αποτιμήσεις με το δείκτη MSCI Greece, κάτω από τη λογιστική αξία.
– Την κερδοφορία με απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 14% υπερδιπλάσιο από το 2019.
– Την ανάπτυξη με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2024 έναντι 1,3% στην ΕΕ.
– Τις προοπτικές της χώρας με τους μακροοικονομικούς δείκτες να τροφοδοτούνται από τις αυξημένες επενδύσεις, την επέκταση των εξαγωγών και τον αναπτυσσόμενο  τουριστικό τομέα.
– Την απόδοση κερδών 13,6%, με δείκτη Ρ/Ε στις 7,3 φορές του MSCI Greece Index μεταφράζεται σε απόδοση κερδών.
– Τα μερίσματα, με την μερισματική απόδοση άνω του 5%.

Keywords
Αναζητήσεις
i-global-x-psifizei-ellada--oi-efkairies-gia-topothetiseis-apo-ti-diorthosi.htm
Τυχαία Θέματα