Η ΕΚΤ απομακρύνει το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων

16:55 14/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς Ντε Γκίντος, έστειλε αποθαρρυντικά μηνύματα σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να δουν τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο 2%. «Μετέθεσε» με έμμεσο τρόπο το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων για μετά τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, μιλώντας από το Σπλιτ

της Κροατίας, ο Ισπανός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για τη μείωση των επιτοκίων.

«Μπορεί να βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση,  αλλά αυτό δεν χρειάζεται να μας οδηγήσει σε βιαστικές αποφάσεις. Θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος ώστε να έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο στόχο μας, του 2%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντε Γκίντος.

Παράλληλα, δήλωσε με έμμεσο τρόπο ότι η όποια απόφαση για μείωση επιτοκίων θα ληφθεί μετά τον Μάρτιο, όταν και οι αναλυτές της ΕΚΤ θα μπορέσουν να εκτιμήσουν την κατάσταση. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε νέες πληροφορίες σχετικά με τους βασικούς παράγοντες του υποκείμενου πληθωρισμού, καθώς λαμβάνουμε στοιχεία για τελευταίες συμφωνίες αυξήσεων μισθών και τις ανατιμήσεις των εταιριών. Θα έχουμε επίσης το πλεονέκτημα των νέων προβλέψεων (των αναλυτών της ΕΚΤ) τον Μάρτιο».

Από την πλευρά του, ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας, Μπόρις Βούισιτς, συμφώνησε για την αυστηρή γραμμή της τράπεζας λέγοντας ότι «είμαστε κοντά, αλλά χρειάζεται υπομονή στα τελευταία μέτρα» , ενώ επισήμανε πως δεν παίζει ρόλο η απόσταση λίγων μηνών. «Ας κάνουμε υπομονή, ας δούμε τι λένε τα δεδομένα και τότε θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε πότε θα ξεκινήσουμε τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Για την οικονομία γενικότερα άλλωστε, δεν αλλάζει πολλά αν αυτό συμβεί ένα ή δύο μήνες αργότερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισπανός Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Κος είπε ότι η ΕΚΤ «περιμένει περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες και μήνες προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία επιβράδυνσης του πληθωρισμού είναι σταθερή, προτού αρχίσουμε να χαλαρώνουμε την πολιτική μας».

Keywords
Αναζητήσεις
i-ekt-apomakrynei-to-endechomeno-meiosis-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα