Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2% το 2025

19:46 15/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, εκτίμησε πως μέσα στο 2025 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί σημαντικά και να φτάσει στο 2%, κάτι που θα επιτρέψει να «ξεκλειδώσει» η μείωση των επιτοκίων.

«Ακόμα και αν το βραχυπρόθεσμο outlook για τον πληθωρισμό έχει αναταράξεις, η προβλεπόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο το 2025 θα επιβεβαιωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά

ο Λέιν σε ομιλία του στο Δουβλίνο.

Ενθαρρυντικά μηνύματα από την ΕΚΤ για πληθωρισμό και επιτόκια

Μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν χαμηλότερα τον πληθωρισμό, ο Λέιν ανέφερε τις χαμηλότερες πιέσεις στο κόστος εργασίας και την περαιτέρω συμπίεση των εταιρικών κερδών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Λέιν an;efere ότι ενώ ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών θα υποχωρήσει κάπως σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Σύμφωνα με προ εβδομάδων εκτιμήσεις της Τράπεζας, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026. Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να «σταματήσει τις φήμες που θέλουν τον πληθωρισμό να παραμένει σε σταθερά επίπεδα και για τον λόγο αυτό ενδέχεται να “τραβήξει” λίγο πιο πίσω το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων».

Keywords
Αναζητήσεις
i-ekt-vlepei-ton-plithorismo-na-peftei-sto-2-to-2025.htm
Τυχαία Θέματα