Η Ελλάδα δίνει δύο δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

12:19 27/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων, το οποίο θα διατεθεί για τη δημιουργία  ενός αντιαεροπορικού και ενός anti-drone θόλου.

Ο Ν. Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, «οι οποίες να μπορέσουν να παράξουν καινοτόμα προϊόντα που να καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε

στο στούντιο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην έκθεση BEYOND 2024, στη Θεσσαλονίκη, ότι η Ελλάδα αγοράζει εξοπλισμό από το εξωτερικό «για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας».

Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια οι αγορές στις οποίες προχωρά η Ελλάδα είναι απόρροια της στρατιωτικής ισχύς της Τουρκίας. «Όπως ξέρετε, η Ελλάδα – λέω πάντα – δεν είναι Λουξεμβούργο, δεν είναι όλοι φίλοι μας δίπλα, δεν μας ρίχνουν γαρύφαλλα. Κοιτάτε το ναυπηγικό πρόγραμμα, παραδείγματος χάρη, της γειτονικής μας Τουρκίας. Κοιτάξτε το πρόγραμμα drone της γειτονικής μας Τουρκίας.

Εμείς απέναντι σε αυτά πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέω να μπούμε σε έναν διαγκωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής».

Χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία το πρόγραμμα Constellation, το οποίο συν-σχεδιάζουμε με τις ΗΠΑ, που προβλέπει παραγωγή φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία και service στα βαπόρια της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μιλάμε για μια δουλειά που θα τραβήξει στα ναυπηγεία μας 60-70 χρόνια».

Keywords
Αναζητήσεις
i-ellada-dinei-dyo-dis-evro-gia-antiaeroporiko-kai-anti-drone-tholo.htm
Τυχαία Θέματα