Η ελληνική ναυτιλία ανοίγει πανιά με τη «γαλάζια οικονομία»

17:16 15/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, δεσμεύτηκε για το ότι η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας» και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Επισήμανε ότι μεγάλες δυνατότητες στην ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας» προσφέρουν και νέοι τομείς όπως είναι η θαλάσσια βιοτεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υδατοκαλλιέργειες, αλλά και νέες μορφές παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του του στον Γαλλοελληνικό

Διάλογο με τίτλο «Thalassa: Από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς», που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, χαρακτήρισε τον τομέα της ναυτιλίας ως κύριο πυλώνα της «γαλάζιας οικονομίας», ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλες δυνατότητες στην ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας» προσφέρουν και νέοι τομείς όπως είναι η θαλάσσια βιοτεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υδατοκαλλιέργειες, αλλά και νέες μορφές παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

«Ανάγκη συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο»

Τόνισε ότι «η “γαλάζια οικονομία” θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο» και επισήμανε ότι η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ, αλλά και τα κράτη – μέλη του ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ναυτιλία σε όλο τον κόσμο.

«Με τη συνεργασία αυτή θα αντιμετωπισθούν κοινές προκλήσεις στη θάλασσα, δηλαδή το διασυνοριακό και το οργανωμένο έγκλημα, οι απειλές κατά της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, οι απειλές κατά της βιοποικιλότητας, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία και η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ελλάδα και Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν στενά και σε αυτούς τομείς. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλουμε τα θεμέλια αυτής της συνεργασίας, που θα διαρκέσει στο χρόνο».

Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε για το ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΙΜΟ κατά τη μετάβαση του κλάδου στην εποχή της απανθρακοποίησης, της χρήσης νέων καυσίμων μηδενικού άνθρακα και της ψηφιοποίησης, καθώς, «εισάγουν μια νέα δυναμική στην “γαλάζια οικονομία”».

Keywords
Αναζητήσεις
i-elliniki-naftilia-anoigei-pania-me-ti-galazia-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα