Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται στο επίκεντρο της κυκλικής οικονομίας

13:06 9/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο δράσεων για την προώθηση της συμπερίληψης, προχώρησε στην εκπόνηση και δημοσίευση της 7ης  Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022 και με τη μορφή ακουστικών αρχείων, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση ανθρώπων με προβλήματα όρασης στην πληροφόρηση.

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αφορά το διάστημα από 1/1/2022 έως 31/12/2022, έχει συνταχθεί με στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενδιαφερομένων μερών της και να παρουσιάσει τον τρόπο που η Εταιρεία

διαχειρίζεται τις πιο ουσιαστικές επιδράσεις της, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και της δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που αποτελείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Χάρη Σαχίνη, και τον Πρόεδρο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Γεώργιο Στεργίου, βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της Εταιρείας αποτελούν η βιώσιμη ανάπτυξη μαζί με το δυναμικό τρίπτυχο Ασφάλεια-Αποδοτικότητα-Ανάπτυξη. «Η επιδίωξη της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η καθημερινότητα. Δεν είναι η εξαίρεση στην εταιρική πολιτική, ούτε καν μια ειδική κατεύθυνση, συνιστά βασική κατεύθυνση που καθοδηγεί την λειτουργία μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Σημαντικό επίτευγμα της ΕΥΔΑΠ αποτελεί το γεγονός πως ακόμα και μέσα σε περιόδους προκλήσεων λόγω του ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων, η Εταιρεία εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένη στους στόχους βιωσιμότητας, απορροφώντας παράλληλα τους κραδασμούς και στηρίζοντας την κοινωνία και το περιβάλλον με σχέδιο, αποφασιστικότητα, μέθοδο και αφοσίωση.

Άλλωστε, η λειτουργία της ΕΥΔΑΠ είναι στο επίκεντρο της κυκλικής οικονομίας, με έργα αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου και ανακυκλωμένου νερού, καθώς σέβεται το περιβάλλον αλλά και τους πόρους που διαχειριζόμαστε για τους οποίους αισθανόμαστε ότι έχουμε ευθύνη έναντι των μελλοντικών γενιών.

«Όλοι όσοι εργαζόμαστε για το δημιουργικό παρόν και το δυναμικό μέλλον της ΕΥΔΑΠ έχουμε υιοθετήσει αρχές και στόχους βιωσιμότητας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τους επιτύχουμε. Συνεχίζουμε την αποστολή μας με δύναμη, προσήλωση, θέληση για έναν καλύτερο κόσμο, προστατεύοντας το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ό,τι πολυτιμότερο για τη ζωή, το καθαρό νερό» τονίζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Στην Έκθεση αποτυπώνονται η στρατηγική, οι πρωτοβουλίες και τα αποτελέσματα των δράσεων της Εταιρείας σε θέματα που αφορούν στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση. H Έκθεση έχει συνταχθεί με βάση το Διεθνές Πρότυπο Global Reporting Initiative (GRI), τους βασικούς δείκτες του Sustainability Accounting Standards Board (SASB) και τον Οδηγό «ESG Δείκτες Χρηματιστηρίου Αθηνών», που αποτελούν τα πιο ευρέως αποδεκτά πρότυπα αναφοράς της οικονομικής, της περιβαλλοντικής καθώς και της κοινωνικής επίδρασης και επίδοσης των οργανισμών.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την αξία της διαφάνειας, η Εταιρεία προχώρησε για δεύτερη χρονιά σε εξωτερική διασφάλιση επιλεγμένων δεικτών από ανεξάρτητο ελεγκτή. Επιβεβαιώνοντας την δέσμευσή της στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, η ΕΥΔΑΠ παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε δράσεις για την αειφόρο διαχείριση του νερού και την εφαρμογή υπεύθυνων περιβαλλοντικών πρακτικών προς όφελος της κοινωνίας, των πελατών και του περιβάλλοντος.

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ για το 2022, όπως και τα συνοπτικά ακουστικά αρχεία είναι διαθέσιμα στην εταιρική ιστοσελίδα eydap.gr στην ενότητα της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

ESG

Η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ σε διεθνείς αξιολογήσεις αντανακλά την ευθυγράμμισή της στρατηγικής της με τους ESG στόχους μέσα από διαφανείς διαδικασίες και με προσήλωση σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή.

Η βαθμολογία της Εταιρείας είναι υψηλότερη από το 68% των 92 εταιρειών του κλάδου που αξιολογούνται παγκοσμίως.

Κυκλική Οικονομία

Η ΕΥΔΑΠ, μέσα από την συνεχή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της, στοχεύει στη σταδιακή μείωση των παραγόμενων αποβλήτων, με επαναχρησιμοποίηση των παραπροϊόντων από τις παραγωγικές διαδικασίες, με ανάκτηση και παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα των παραγωγικών διαδικασιών και με σταθερή μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Επενδυτικό Πρόγραμμα

Το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα 2023-2032 περιλαμβάνει έργα μικτού προϋπολογισμού 1.717 εκατ. ευρώ, όπου για το σύνολο των έργων αναμένεται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 722 εκατ. Ευρώ (ποσοστό 42%).

Το 2022 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 30,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 66% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2021 η οποία είχε ανέλθει σε 18,3 εκατ. Ευρώ.

Δράσεις μείωσης ανθρακικού και ενεργειακού αποτυπώματος

Η Εταιρεία, με περιβαλλοντική υπευθυνότητα, εντάσσει στη λειτουργία της δράσεις μετασχηματισμού, στοχεύοντας στη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος (Net Zero).

Καταρτίσθηκε η Στρατηγική για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα έως το 2030 μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των ενεργοβόρων εγκαταστάσεων, της υλοποίησης έργων ΑΠΕ, της κατασκευής του νέου βιοκλιματικού κτιρίου και της ηλεκτροκίνησης.

Keywords
Αναζητήσεις
i-evdap-vrisketai-sto-epikentro-tis-kyklikis-oikonomias.htm
Τυχαία Θέματα