Η κυβέρνηση παρουσιάζει «χειροπιαστά» μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

16:43 1/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για στήριξη προς τους αγρότες και βελτίωση της ζωής τους, επισημαίνοντας πως ο δεύτερος κύκλος πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τον «Daniel», θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια για τους αγρότες.

«Κατά τον δεύτερο κύκλο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μέσω του arogi.gov.gr, από την αρχή της

επόμενης εβδομάδας, να υποβάλλουν αίτημα, είτε για πρώτη φορά, είτε να αναθεωρήσουν το ήδη υπάρχον, σε περίπτωση που κρίνουν ότι έχουν πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα, σε κατεστραμμένα οχήματα και σε έγγειο κεφάλαιο.

Επιπλέον λοιπόν, της πρώτης αρωγής που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για επιπρόσθετη ενίσχυση πρώτης αρωγής από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπεται πως οι αγρότες που έχουν πληγεί από την Θεομηνία του “Daniel” θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή είναι μια επταετής ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030».

Ο Π. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι «ο ΕΛΓΑ έχει κινηθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα στην αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου, ενώ ήδη έχουν χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Η αγροτική παραγωγή αποτελεί κομβικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας και θέλουμε να τη διαφυλάξουμε, προστατεύοντας τους αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η αύξηση του πληθωρισμού προκαλεί σημαντική ζημιά σε όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με όσες δυνάμεις έχει τα ελληνικά νοικοκυριά.

«Οι εισαγόμενες κρίσεις και η αύξηση του πληθωρισμού αυξάνουν το κόστος ζωής και το κόστος παραγωγής, το ξέρουμε όλοι. Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει όλη την Ευρώπη, όπου βλέπουμε αγροτικές κινητοποιήσεις και τρακτέρ ακόμα και στους δρόμους των Βρυξελλών ή του Παρισιού. Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της: όπως στηρίζουμε κάθε νοικοκυριό, όσο μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά απέναντι στις συνέπειες της ακρίβειας, έτσι στηρίζουμε και τους αγρότες μας.

Η ελληνική οικονομία είναι πλέον πιο ανθεκτική, πιο οχυρωμένη, με προοπτικές ανάπτυξης που αντανακλούν και στην καθημερινότητα των πολιτών. Η Ελλάδα πλέον γίνεται είδηση για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της. Εκδώσαμε 10ετές ομόλογο ύψους 4 δις ευρώ, το μεγαλύτερο από το 2010, για το οποίο λάβαμε τις περισσότερες προσφορές ύψους 35 δισεκατομμυρίων και τώρα μπορούμε να δανειστούμε με χαμηλότερο επιτόκιο της τάξης του 3,5%, με τη χαμηλότερη διαφορά σε σχέση με Γερμανία.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα μας, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί και την οποία εφαρμόζουμε εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και οφέλη που περνάνε στη αγορά και ενισχύουν τους Έλληνες πολίτες».

«Αισιόδοξοι» στην κυβέρνηση 

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως οι δράσεις της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα αυτών τους κάνουν να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι, καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, δίνει «ανάσα» στην κοινωνία και τους πολίτες, που θα λάβουν επιδόματα και έκτακτες κρατικές ενισχύσεις.

«Όλα αυτά τα θετικά νέα μας καθιστούν αισιόδοξους για την πορεία της οικονομίας και για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για συνέχιση της αύξησης των εισοδημάτων όλων των πολιτών. Ήδη, έχει αυξηθεί για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια ο μισθός για πάνω από 660.000 δημοσίους υπαλλήλους, “ξεπάγωσαν” οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, φόροι μειώνονται, μια σειρά από επιδόματα και έκτακτες ενισχύσεις αλλά και μέτρα περιορισμού της ακρίβειας υλοποιούνται, ώστε άμεσα ή έμμεσα να μεγαλώνει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων.

Ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για την 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με την έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας, στόχος είναι η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι και κυρίως εκείνοι που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Keywords
Αναζητήσεις
i-kyvernisi-parousiazei-cheiropiasta-metra-gia-tin-enischysi-ton-agroton.htm
Τυχαία Θέματα