Η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτη για την «εμβληματική» ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

18:03 27/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «εμβληματική» τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, λέγοντας πως ο αποκλεισμός τους μέχρι σήμερα είναι «η μεγαλύτερη αδικία και για τους Έλληνες μαθητές στη μεταπολιτευτική Ελλάδα».

Τόνισε πως η ίδρυση τους είναι κυρίως προς το συμφέρον των δημοσίων πανεπιστημίων, ενώ στάθηκε στο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Σε λιγότερο από ένα μήνα, μέσα στον Φεβρουάριο, θα ψηφιστεί

μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της χώρας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και για τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί θα δοθούν συνολικά, περίπου, ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Θα δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού να παρέχουν προγράμματα σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια και βέβαια η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας, κάτι το οποίο για μένα είναι η πιο θλιβερή εκκρεμότητα, η μεγαλύτερη αδικία και για τους Έλληνες μαθητές στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Το λέω και το εννοώ, ήταν ο λόγος που εγώ άρχισα να ασχολούμαι -σε φοιτητικό επίπεδο- με αυτό που ευρύτερα λέμε πολιτική. Είναι, λοιπόν, μία τομή: Η τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι εκείνο το σημείο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση από την ημέρα που θα ψηφιστεί και μετά. Τη θεωρώ σημαντική και για τα δημόσια πανεπιστήμια -όποιος πάει στην Κύπρο θα καταλάβει τι λέω.

Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι προς το συμφέρον κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων στη χώρα, ακόμα και για εκείνους που, είτε είναι φοιτητές, είτε έχουν φθάσει 30 – 40 ετών και κάνουν πορείες και καταλήψεις -καμία σχέση δηλαδή με τη φοιτητική κοινότητα- είναι υπέρ τους. Σε μία χώρα που έχει 40.000 Έλληνες, οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι αυτός ο αριθμός μεγαλύτερος σε απόλυτο νούμερο, όχι μόνο αναλογικά με τον πληθυσμό, από τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, ο αριθμός αυτός είναι 36.000, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, ο αριθμός αυτός, οι 40.000 δηλαδή στη χώρα μας, είναι 33.000».

«Δεν είμαστε εμείς οι έξυπνοι σε όλο τον κόσμο»

Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων και πρόσθεσε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια, άρα δεν πρόκειται για «εξυπνάδα» της Ελλάδας που δεν διαθέτει τέτοια.

«Πάμε να κάνουμε κάτι, καμία υποβάθμιση των πτυχίων, σας καλώ να πάμε στην Κύπρο, να δείτε τι συμβαίνει. Η Κύπρος, η οποία σε αυτό το θέμα είναι μπροστά από εμάς. Έχω πάει και επισκεφτεί τη βιβλιοθήκη δημόσιου πανεπιστημίου της Κύπρου. Πηγαίνετε να δείτε τη βιβλιοθήκη σ’ ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και ιδιωτικό στην Κύπρο.

Πηγαίνετε μία βόλτα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή στην ΑΣΟΕΕ και στα κτίρια αυτά και κάντε τις συγκρίσεις σας. Ένα το κρατούμενο. Και δεύτερον, τα κριτήρια τα οποία θεσπίζει το υπουργείο Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τα οποία θα ιδρυθούν, είναι τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Τρίτο δεδομένο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, όχι μόνο στην Ευρώπη, παγκοσμίως ―μέχρι και στη Βόρεια Κορέα λειτουργεί μη κρατικό πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να τρελάθηκαν όλοι σε όλο τον κόσμο και να είμαστε εμείς οι έξυπνοι- που εμποδίζουμε τα παιδιά τα οποία μπορούν να πάνε στην Κύπρο, να πάνε στην Ιταλία, να πάνε σε ολόκληρο τον κόσμο, να μην τ’ αφήνουμε να σπουδάσουν στη χώρα τους».

Keywords
Αναζητήσεις
i-kyvernisi-prochora-atalantefti-gia-tin-emvlimatiki-idrysi-mi-kratikon-panepistimion.htm
Τυχαία Θέματα