Η «νέα σελίδα» για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας με σύμμαχο την τεχνολογία

14:33 29/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας (ΕΚΕ), Βασιλική Λαζαράκου, τόνισε ότι με τις τεχνολογικές εξελίξεις να αφήνουν το «αποτύπωμα» σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό είναι αναγκαία η προσαρμογή των εποπτικών αρχών στο ψηφιακό περιβάλλον και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως η προστασία των συμφερόντων και η ισότιμη μεταχείριση των επενδυτών παραμένει η βασική προτεραιότητα για τις αρχές των κεφαλαιαγορών. 

Κατά

τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Κύπρο με θέμα «Το υπό συζήτηση νομοθετικό πλαίσιο στην ΕΕ και η επίδραση της τεχνολογίας στον επενδυτικό τομέα», με την αντίστοιχη κυπριακή Επιτροπή (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου), η Β. Λαζαράκου δήλωσε πως πρέπει οι εποπτικές αρχές των κεφαλαιαγορών να συμβαδίσουν με αξιοπιστία δίπλα στις τεχνολογικές εξελίξεις.

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις μεταβάλλουν δραστικά την οικονομική δραστηριότητα ιδιαίτερα στον χώρο των κεφαλαιαγορών και συνεπώς είναι αναγκαία η προσαρμογή των εποπτικών αρχών σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και σε όλα τα νέα δεδομένα γενικότερα προκειμένου να ανταποκριθούν στον ρόλο τους με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. 

Η προστασία των συμφερόντων και η ισότιμη μεταχείριση των επενδυτών είναι και παραμένει η βασική προτεραιότητα για τις αρχές των κεφαλαιαγορών οι οποίες καλούνται τώρα να ενεργήσουν σε διασυνδεδεμένες αγορές και συνεπώς χρειάζεται ένα πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΚ Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, έδωσε έμφαση στην ταχέως τεχνολογική εξέλιξη των κεφαλαιαγορών και ζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις, οι οποίες αναδιαμορφώνουν σημαντικά το παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο και απαιτούν στενή εποπτεία.

Οι δύο επόπτες αναφέρθηκαν στην εφαρμογή του Κανονισμού για τις αγορές των κρυπτο -περιουσιακών στοιχείων γνωστού ως MiCA πριν το τέλος του έτους και την υιοθέτηση του Κανονισμού Ψηφιακής Επιχειρησιακής Ανθεκτικότητας (DORA), που στοχεύουν στην ενίσχυση της λειτουργικής ανθεκτικότητας των αγορών.

Keywords
Αναζητήσεις
i-nea-selida-gia-tin-epitropi-kefalaiagoras-elladas-me-symmacho-tin-technologia.htm
Τυχαία Θέματα