Ην. Βασίλειο: Aυξημένες κατά 48% οι θέσεις εργασίας στον κλάδο της ενέργειας και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

15:40 7/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οι αυξήσεις, που αποκαλύπτονται από νέα στοιχεία της έκθεσης «Hiring Trends Report» της εξειδικευμένης εταιρείας προσλήψεων Robert Walters, οφείλονται στην αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις ενόψει της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

Ο Neil Morgan, αναπληρωτής διευθυντής της Robert Walters, σχολιάζει: «Οι εταιρείες μπορεί να γνωρίζουν ήδη τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού στην αντιμετώπιση των απαιτήσεων

της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης – ωστόσο, με τις συνεχείς απειλές για το κλίμα και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να σφίγγουν τα χαλινάρια γύρω από την επιχειρηματική βιωσιμότητα και την πράσινη πλύση – η ζήτηση για επαγγελματίες της αλυσίδας εφοδιασμού και των προμηθειών σε αυτόν τον τομέα διογκώνεται».

Ήδη φέτος, οι κενές θέσεις προμηθειών στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατά 16,5% σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο του 2023 – συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της περιφερειακής εικόνας των μειώσεων στον Βορρά (-10,6%), στα Midlands (-4%) και στον Νότο (-3,14%).

Παρά τις περιφερειακές μειώσεις – η άνθιση του Λονδίνου βοήθησε το σύνολο των κενών θέσεων σε εθνικό επίπεδο να διατηρήσει μια μικρή άνοδο ενώ ο υψηλότερος όγκος κενών θέσεων στην πρωτεύουσα σημειώνεται επίσης στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κατά +102% σε σχέση με τον περσινό μηνιαίο μέσο όρο.

Ο Mike Stevens, ανώτερος διευθυντής στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις προμήθειες της Robert Walters (Λονδίνο και Νοτιοανατολικά) σχολιάζει: «Οι αυξήσεις στο Λονδίνο προβάλλουν πιο θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους. Ενώ οι περιφερειακές μειώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των εργοδοτών που κρατούν τα ταλέντα, ενώ η αγορά εργασίας εξακολουθεί να παλεύει με την αστάθεια που προκαλεί η αδύναμη οικονομία – κάτι που αναμένουμε να εξισορροπηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ένα πρόσφατο έγγραφο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ανέδειξε ότι μόλις οκτώ αλυσίδες εφοδιασμού ευθύνονται για τις μισές από τις συνολικές παγκόσμιες εκπομπές – δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την αύξηση των κενών θέσεων εργασίας στον τομέα της Ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι η αυξανόμενη ζήτηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εντός των υπηρεσιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι αγγελίες για επαγγελματίες με δεξιότητες προμηθειών έχουν εκτοξευθεί κατά +301% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023 – όπως και εκείνες στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας – διογκούμενες κατά +255%.

Μόλις αυτό το μήνα, η αλυσίδα εφοδιασμού της Apple Inc. ανέλαβε δημόσια δέσμευση για τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Η Apple μαζί με τον γίγαντα υποδημάτων Nike, πρωτοστατούν σε μια «Ακαδημία προμηθειών καθαρής ενέργειας» με στόχο να εξοπλίσουν τις εταιρείες με τις τεχνικές δεξιότητες για την υποστήριξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα στην αλυσίδα εφοδιασμού μεγάλης κλίμακας.

Ο Neil σχολιάζει: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνουμε επαγγελματίες με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να θέσουν σε κίνηση τους τροχούς για την επίτευξη των στόχων τους για το κλίμα και την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Πιέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη

Οι επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας και της εφοδιαστικής με δεξιότητες βιωσιμότητας είδαν συντηρητική αύξηση +17% στο σύνολο των κενών θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το τελευταίο έτος – με τη Γλασκώβη (41%), το Μάντσεστερ (37%) και το Μπέρμιγχαμ (22%) να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για αυτό το ταλέντο.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα δεξιοτήτων Udemy δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι τα μαθήματα εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν σημειώσει αύξηση 29% – με τα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την ESG να παραμένουν στην κορυφή της λίστας των δεξιοτήτων των επαγγελματιών με ζήτηση φέτος.

Ο Neil σχολιάζει: «Οι ειδικοί στις βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού γίνονται όλο και περισσότερο πρόσωπα – κλειδιά στην προώθηση της πολιτισμικής αλλαγής στις εταιρείες προς πιο υπεύθυνες επιχειρήσεις – καθώς και στην προώθηση μακροπρόθεσμων λύσεων βιωσιμότητας».

Τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμοί

Η Gartner διαπίστωσε πρόσφατα ότι το 82% των διευθύνοντων συμβούλων σε κλάδους με έντονη δραστηριότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις σε ψηφιακές δυνατότητες σε ολόκληρη την επιχείρησή τους φέτος.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας και της εφοδιαστικής οι δεξιότητες στον τομέα της αυτοματοποίησης αποθηκών (+20%), των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (+45%), της τεχνητής νοημοσύνης (+86%) και της ψηφιακής στρατηγικής (15%) είναι όλες αυξημένες σε σχέση με το 2023.

Ηγέτες του κλάδου, όπως η Amazon – η οποία έχει ήδη εγκαταστήσει κέντρα εκπλήρωσης όπου οι εργασίες συλλογής, συσκευασίας και διαλογής αντικειμένων ολοκληρώνονται από ρομπότ – υπογραμμίζει την αυξημένη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των εργασιών, δίνοντας ταυτόχρονα βαρύτητα στον κίνδυνο εκτόπισης για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Neil σχολιάζει: «Η αυξανόμενη ζήτηση για ταχύτερες παραδόσεις, το αυξανόμενο κόστος εργασίας, οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού από φυσικές καταστροφές ή γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι αυξανόμενες πιέσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – όλα αυτά ασκούν πρόσθετη πίεση στις εταιρείες να κατανοήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, καθώς και στους επαγγελματίες να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους ικανότητες για να παραμείνουν προσλήψιμοι».

Προμήθειες

Οι προμήθειες καταλαμβάνουν σήμερα το ένα πέμπτο του συνόλου των κενών θέσεων εργασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics – σταθεροποιώντας την θέση τους ως βασικό τομέα ανάπτυξης και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την εξελισσόμενη ζήτηση για ειδικούς στις προμήθειες στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Και όχι μόνο αυτό – αλλά οι αγγελίες θέσεων εργασίας που χαρακτηρίζονται από ικανότητες διαπραγμάτευσης αγορών έχουν αυξηθεί πάνω από το ένα τρίτο (+36%) σε σχέση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους – αναδεικνύοντας την αυξανόμενη ανάγκη για ελεγκτές των εξόδων των εταιρειών για τη στήριξη των προϋπολογισμών.

Ο Neil σχολιάζει: «Οι προμήθειες είναι ένας ρόλος που φέρει τη στρατηγική διορατικότητα για να διευρύνει τα όρια της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας – ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν και να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες τους, ενώ παράλληλα παρακολουθούν με προσοχή το κόστος».

Ο Neil καταλήγει: «Η εφοδιαστική αλυσίδα και οι προμήθειες είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στο προσκήνιο της συνεχούς εξέλιξης και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις συνθήκες της αγοράς – γι’ αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι επαγγελματίες να εστιάζουν στην κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους σε κρίσιμους τομείς όπως οι ψηφιακές ικανότητες, η βιωσιμότητα και οι στρατηγικές επιχειρηματικές δεξιότητες, ώστε να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ελκυστικότητα σε μια αγορά που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Keywords
Αναζητήσεις
in-vasileio-ayximenes-kata-48-oi-theseis-ergasias-ston-klado-tis-energeias-kai-stis-ypiresies-koinis-ofeleias.htm
Τυχαία Θέματα