Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 800 ευρώ θα φτάσει ο κατώτατος μισθός

12:38 12/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό και μίλησε διεξοδικά για πολλά θέματα της επικαιρότητας ξεκινώντας με τα φαινόμενα βίας στη Θεσσαλονίκη, για τα οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, έχουν γίνει συλλήψεις, έχουμε αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Υπήρξε συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας που λέει ότι δεν είμαστε αυτοί. Πρέπει να γίνουν

και πολλά άλλα».

Παρεμβάσεις κατά του μπούλινγκ στα σχολεία

Για τα φαινόμενα βίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μετά και τόσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προ ημερών. «Οι ύποπτοι θα δικαστούν» υποστήριξε και τόνισε ότι πλέον υπάρχει και μια κινητοποίηση της κοινωνίας. Σχετικά με το μπούλινγκ στα σχολεία ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ενεργοποιείται η πλατφόρμα για το μπούλινγκ ενώ παράλληλα υπάρχει ενίσχυση με ψυχολόγους στα σχολεία. Έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές. Υπάρχει μια αισθητή βελτίωση αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα του πολίτη. «Υπάρχει πρόοδος ως προς την Greek mafia» υποστήριξε.

Οπαδική βία

Για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα. «Η εικόνα των γηπέδων φαίνεται πως δεν υπάρχει ένταση πια», είπε. Στο μπάσκετ υποστήριξε πως η εικόνα είναι καλύτερη.

Τι είπε για τα Τέμπη

Ερωτώμενος αν έχει γίνει μπάζωμα στα Τέμπη ή αν υπήρχαν βαγόνια που δε θα μάθουμε ποτέ τι κουβαλούσαν είπε: «Είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η συζήτηση. Οφείλω να δώσω απαντήσεις. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα fake news. Τον τελικό λόγο μπορεί να τον έχει μόνο η δικαιοσύνη. Αναμενόμενο είναι η αντιπολίτευση να επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη αλλά η δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις και είναι σημαντικό που επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα. Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς αναρωτιέμαι; Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές.. είναι ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει.

Έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος για να βρούμε τυχόν ανθρώπους στα συντρίμμια. Και βγαίνουν κάποιοι και μιλάνε για μπάζωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι. Τώρα η ιστορία με το τι ήταν στα βαγόνια... τα οποία τι έγιναν; Εξαφανίστηκαν; Περιμένω από το δεύτερο πραγματογνώμονα. Μου λέτε ότι υπήρχαν βαγόνια τα οποία εξαφανίστηκαν.. Σέβομαι και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων. Η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις είναι η δικαιοσύνη. Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Η πυροσβεστική έχει πει ότι όλες αυτές ήταν επιχειρησιακές ενέργειες».

Πρόσθεσε ότι οποίος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα να ζητήσει προκαταρτική επιτροπή με συγκεκριμένο κατηγορητήριο. «Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι κουβαλώντας τις παθογένειες δεκαετιών οι ποιες δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Η κυβέρνηση απαντά στην ακρίβεια με αυξήσεις μισθών

Σχετικά με την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις μισθών και επανέλαβε το στόχο να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 το 2027. Ήδη, είπε, έχουν αυξηθεί οι μισθοί και αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση ενώ αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η τελευταία παρέμβαση έχει ήδη δείξει αποτελέσματα σε απορρυπαντικά, στο βρεφικό γάλα και άλλα προϊόντα. «Στρέφουμε πάντα την προσοχή μας στους πιο αδύνατους» συνέχισε και είπε πως με τη νέα αύξηση, ο κατώτατος μισθός θα είναι πάνω από 800 ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα της στέγασης αναγνώρισε πως εκείνοι που νοικιάζουν έχουν πρόβλημα. Εξήγησε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για σπίτια από την προσφορά και μίλησε για τα προγράμματα που εφαρμόζει η κυβέρνηση όπως το «Σπίτι μου» και το «Ανακαινίζω, Νοικιάζω».

«Άκυρο» το επίδομα για το Πάσχα

«Συζητάμε και πρόσθετες παρεμβάσεις», ανέφερε ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει επίδομα Πάσχα απάντησε μονολεκτικά «όχι». Επ' αυτού εξήγησε ότι «αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου» και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στην αγορά.

«Στόχος μέσα στην τετραετία να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ»

Για την υγεία ο πρωθυπουργός είπε πως στόχος είναι να έχουμε ένα πιο ποιοτικό, καλύτερο ΕΣΥ, χωρίς τις διακρίσεις που μπορεί να υπάρχουν σήμερα.

Για τα απογευματινά χειρουργεία είπε ότι ξεκινούν επιτέλους και μπορούν να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν πρωινά. «Αυτοί που μπορεί να παραπονιούνται είναι οι κλινικάρχες και τα ιδιωτικά», σημείωσε ενώ είπε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι δωρεάν.

Μίλησε επιπλέον για τη βελτίωση των υποδομών υγείας με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, στον προσωπικό γιατρό, στις προληπτικές εξετάσεις και απάντησε πως και στον τομέα της υγείας η Ελλάδα του 2019 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2024 φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα την αύξηση των ΜΕΘ.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Για τα πανεπιστήμια που θα έρθουν στη χώρα είπε πως στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που έχει μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν υπάρχει απάντηση. «Είναι επιλογή ελευθερίας. Την υλοποιήσαμε. Θα προχωρήσουμε και την αλλαγή στο άρθρο 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Θέσαμε αυστηρά κριτήρια», ανάφερε.

«Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντάς την ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω πως το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νόμου. Να πω ότι το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια», συμπλήρωσε.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι όχι μόνο το ποσοστό αλλά και ο αριθμός των ευρωβουλευτών, που να μπορούν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και τη ΝΔ σην Ευρώπη.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική την επιστολική ψήφο, υπενθυμίζοντας ότι αφορά και εργαζόμενους, φοιτητές, ΑμΕΑ, με την πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή ως τα τέλη Απριλίου.

Τα ελληνοτουρκικά

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι προγραμματίζεται μέσα στον Μάιο, η ανταποδοτική του επίσκεψη στην Άγκυρα.

«Το μεγάλο αγκάθι είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ακόμα και αν δεν το λύσουμε αυτό το θέμα μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε. Αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα δεν εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στα πρώτα τρία ελικόπτερα Romeo που παρέλαβε προ ημερών η χώρα, στα F-16 που εκσυγχρονίζονται, τη Belara,και τα Rafale.

Keywords
Αναζητήσεις
k-mitsotakis-pano-apo-800-evro-tha-ftasei-o-katotatos-misthos.htm
Τυχαία Θέματα