Κ. Σκρέκας: Τα τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

12:42 10/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας ανέλυσε τα τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτών, έπειτα από την σύσκεψη που προηγήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, η κυβέρνηση καταδικάζει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και θα τις αντιμετωπίσει μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τα 4 νέα

μέτρα που είναι τα εξής:

1ο μέτρο: Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Περιορίζουμε εκπτώσεις προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή. Αυτό θα εφαρμιοστεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

2ο μέτρο: Δεν επιτρέπεται σε εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να κάνουν προωθητικές ενέργειες για τρεις μήνες. Η υποχρέωση δεν ισχύει για επιχειρήσεις που διατηρούν σταθερές τις τιμές ή τις μειώνουν.

3ο μέτρο: Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι: υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές (net prices). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα-λαχανικά και κρέατα.

4ο μέτρο: Πλαφόν στο βρεφικό γάλα σε εταιρείες που παράγουν και διακινούν στην Ελλάδα βρεφικό γάλα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρίας και εμπορικού κέρδους 7%.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο πλαίσιο καταπολέμησης της αισχροκέρδειας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 15.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα της τάξεως των 5,15 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στη Θεσσαλία επιβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες πρόστιμα 110.000 για παραβίαση του πλαφόν στο νερό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι συνεχίζεται ο διάλογος με προμηθευτές και λιανεμπόριο για τη μείωση των τιμών, ενώ ως προς ζήτημα των ελέγχων επεσήμανε ότι ο μηχανισμός θα ενισχυθεί με την εμπλοκή ιδιωτών, οι οποίοι θα εκπαιδευθούν.

Keywords
Αναζητήσεις
k-skrekas-ta-tessera-nea-metra-kata-tis-akriveias.htm
Τυχαία Θέματα