Και η Κομισιόν στο «κυνήγι» της Microsoft

16:23 9/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί εναντίον της Microsoft, προκειμένου να ερευνήσει το αν η επένδυση του τεχνολογικού Κολοσσού στην OpenAI (σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη) μπορεί να γίνει αντικείμενο ελέγχου βάσει του κανονισμού της ΕΕ περί συγκεντρώσεων.

Η ανακοίνωση εκδίδεται την ώρα που η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, θα βρεθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καλιφόρνια, όπου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την αντιμετώπιση της δημιουργίας

μονοπωλίων στο Πάλο Αλτο και θα συναντήσει τους επικεφαλής των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ορισμένες συμφωνίες που έχουν κλεισθεί ανάμεσα στους σημαντικούς παράγοντες της ψηφιακής αγοράς και τους κατασκευαστές και προμηθευτές της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Μελετά τις συνέπειες αυτών των συμπράξεων επί της δυναμικής της αγοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η βρετανική αρχή ανταγωνισμού, η CMA, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την σύμπραξη ανάμεσα στην Microsoft και την OpenAI για να διαπιστωθεί αν ισοδυναμεί με συγχώνευση.

Στο πλαίσιο αυτό, η CMA ξεκίνησε πρόσκληση για σχολιασμό «από ενδιαφερόμενα μέρη και τρίτα μέρη». Η Κομισιόν ξεκίνησε ανάλογη διαδικασία, ανακοινώνοντας ότι απευθύνει «δύο προσκλήσεις για συνεισφορές επί του ανταγωνισμού», η μία αφορά «τους ψηφιακούς κόσμους» και η άλλη «την γενετική τεχνητή νοημοσύνη».

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έστειλε «αιτήματα ενημέρωσης σε πολλούς σημαντικούς παράγοντες του ψηφιακού κόσμου», εξηγώντας ότι θέλει να συγκεντρώσει απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο το δικαίωμα στον ανταγωνισμό μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση του ανταγωνισμού στις νέες αυτές αγορές.

Οι New York Times «σέρνουν» στα δικαστήρια τη Microsoft

Προ ημερών οι New York Times μήνυσαν την OpenAI και τη Microsoft για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων την Τετάρτη, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στην ολοένα και πιο έντονη νομική μάχη για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση δημοσιευμένων εργασιών για την εκπαίδευση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Η εφημερίδα ανέφερε σε κατάθεση σε Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ ότι θα ζητήσουν από τη Microsoft και την OpenAI να λογοδοτήσουν για τα “δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις” που πιστεύουν ότι τους οφείλονται για την παράνομη αντιγραφή και χρήση της δουλειάς των NYT.

Το OpenAI αποτιμάται σε περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια . Η Microsoft έχει δεσμεύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI και έχει ενσωματώσει την τεχνολογία της εταιρείας στη μηχανή αναζήτησης Bing.

Keywords
Αναζητήσεις
kai-i-komision-sto-kynigi-tis-microsoft.htm
Τυχαία Θέματα