Κίνα: Νέα αμμοθύελλα «σκέπασε» το Πεκίνο

15:04 12/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ισχυρή αμμοθύελλα έπληξε τo Πεκίνο και άλλες περιοχές της βόρειας Κίνας, επηρεάζοντας περίπου 409 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Δασών. Οι εικόνες είναι «Αποκαλυπτικές», την ώρα που οι κάτοικοι έκαναν οτιδήποτε μπορούσαν για να προστατευτούν. Ο δείκτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πεκίνου το απόγευμα της Δευτέρας «έγραψε» πολλές φορές πάνω από το ανώτατο όριο, φτάνοντας μέχρι και 1,667, σε μια κλίμακα στην οποία τα επίπεδα του 150 θεωρούνται ήδη ανθυγιεινά.

«Η αμμοθύελλα ξέσπασε στη Νότια Μογγολία και έπληξε άλλες βόρειες περιοχές μαζί με το Πεκίνο,

συμπεριλαμβανομένης της Εσωτερικής Μογγολίας, της Χεϊλονγκιάνγκ και της Σιντζιάνγκ», ανέφερε το υπουργείο Δασών της Κϊνας. Η καταιγίδα έπληξε μια περιοχή 2,29 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μέχρι στιγμής φέτος, το μετεωρολογικό κέντρο ανέφερε ότι η Βόρεια Κίνα έχει βιώσει τις περισσότερες αμμοθύελλες τα τελευταία 10 χρόνια. Το φαινόμενο δεν ήταν πρωτόγνωρο, καθώς έχουμε την γειτνίαση με την Μογγολία και τις απέραντες ερήμους της. Με την διαφορά πως έχει ενταθεί ειδικά τον τελευταίο μήνα, με εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις λεπτής σκόνης αιωρούμενων μικροσωματιδίων της τάξης των PM10 τα οποία μπορούν με ευκολία να περάσουν από την μύτη και το στόμα στους πνεύμονες δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο δείκτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πεκίνου ήταν ακόμα γύρω στο 900 το πρωί της Τρίτης, καθώς το σύννεφο σκόνης δεν έλεγε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. 

Photo by Jimmy Jin on Unsplash

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα