Κοινωνικά επιδόματα: Αλλάζουν όλα – Μέσω POS η κατανάλωση του 50% των ποσών

08:02 15/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Στην τελική ευθεία μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, το κυβερνητικό σχέδιο σχετικά με τις αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα που χορηγούνται από ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ.

Το τελευταίο διάστημα στο φως της δημοσιότητας είχαν έρθει πολλά σενάρια, με τα περισσότερα να κάνουν λόγο για πληρωμή σε «πλαστικό χρήμα» μέσω προπληρωμένης κάρτας, χωρίς τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών. Τελικά, όπως φαίνεται, επικράτησε μια πιο συμβιβαστική λύση.

Συγκεκριμένα,

στο σχέδιο που έχει διαμορφωθεί από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία προϊστάμενος είναι ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας.

Πρόκειται για επιδόματα που πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ και η ΔΥΠΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, αλλά και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Για να γίνει ακόμα πιο ελκυστική η χρήση της προπληρωμένης κάρτας από τους δικαιούχους, το σχέδιο περιλαμβάνει και φορολογικά κίνητρα, όπως η συμμετοχή σε κλήρωση – φορολοταρία.

Όταν το πλάνο εφαρμοστεί στο σύνολό του, ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας), θα πληρώνεται μέσω προπληρωμένων καρτών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να σημειώσει άλλο ένα «χτύπημα» κατά της φοροδιαφυγής, περιορίζοντας κι άλλο την χρήση των μετρητών. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον το 50% του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα επιδόματα αυτά, θα πρέπει να δαπανηθεί μέσω POS ή άλλης ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Τι θα κερδίσει το κράτος

H κίνηση αυτή από το κράτος γίνεται στοχευμένα. Συγκεκριμένα, όπως έχει υπολογιστεί, το κράτος αναμένεται, στην χειρότερη των περιπτώσεων, να κερδίζει ένα ποσό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ από τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας ετησίως, αφού τα ποσά που θα ξοδεύονται με την συγκεκριμένη χρεωστική κάρτα θα συνοδεύονται από απόδειξη.

Ένα πολύ κομβικό σημείο στην απόφαση αυτή που πάρθηκε είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι δικαιούχοι επιδομάτων έχουν εισοδήματα κοντά στο όριο του αφορολόγητου. Με λίγα λόγια, μέχρι σήμερα, δεν είχαν κανένα κίνητρο να ζητούν απόδειξη όταν πληρώνουν με μετρητά.

Επίσης, με τον τρόπο αυτό ενισχύεται και η διαφάνεια των συναλλαγών και συμπληρώνεται ο έλεγχος σχετικά με τους δικαιούχους των συγκεκριμένων επιδομάτων, καθώς την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας δικαιούχων, μέσω της οποίας θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο ο αριθμός των ωφελούμενων και το ύψος των παροχών που λαμβάνουν.

Πού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάρτα

Όπως έκαναν γνωστό σχετικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι δικαιούχοι θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν το ποσό παντού, εκτός από τον τζόγο, ενώ το συνολικό ποσό θα μετράει για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, τα 8,5 εκατ. ευρώ θα αποτελούν φορολογικά κίνητρα προκειμένου – κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας – οι δικαιούχοι να χρησιμοποιούν την κάρτα για πάνω από το 50% του ποσού.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες, προκειμένου κι εκείνες, από την πλευρά τους, να δώσουν ορισμένα κίνητρα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης. Μάλιστα, όπως γίνεται γνωστό, σε δεύτερο χρόνο, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενδέχεται να προστεθεί και η πληρωμή έκτακτων επιδομάτων, τύπου “market pass”. Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη κάρτα θα αποτελεί την «γέφυρα» μεταξύ πολιτών και κράτους, θα είναι προσωπική και θα ισχύει εφόρου ζωής.

Τα επιδόματα που εξαιρούνται

Σε κάθε περίπτωση, λόγω ειδικών συνθηκών, αναμένεται να εξαιρεθούν τα εξής επιδόματα:

απολύτου αναπηρίαςστέγασηςανασφάλιστων υπερηλίκωναπομακρυσμένων ορεινών περιοχώνεπιδόματα αφερεγγυότητας εργοδότη και διαθεσιμότητας που καταβάλλονται από την ΔΥΠΑ.

Τα SOS για τους δικαιούχους

Συμπερασματικά, στην κάρτα θα πιστώνεται ολόκληρο το ποσό της παροχής. Ο δικαιούχος θα μπορεί να εκταμιεύει το 50% του επιδόματός του και το υπόλοιπο θα καταναλώνεται σε πληρωμές μέσω POS ή άλλης ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στον χρόνο καταβολής των επιδομάτων. Απλώς, οι δικαιούχοι θα οφείλουν να απευθυνθούν στην τράπεζα που διαθέτουν λογαριασμό και να ζητήσουν την έκδοση της σχετικής κάρτας, ενώ εφικτή θα είναι και η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως π.χ. ψηφιακά πορτοφόλια κ.λπ..

Keywords
Αναζητήσεις
koinonika-epidomata-allazoun-ola--meso-pos-i-katanalosi-tou-50-ton-poson.htm
Τυχαία Θέματα