Κυβέρνηση: Τι θα συζητηθεί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά το δυστύχημα

06:31 9/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζεται το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ιδιαίτερα βαρύ, με τον κ. Μητσοτάκη, να ζητά από τους αρμοδίους της κυβέρνησης να πραγματοποιήσουν τάχιστα όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βγουν «όλα στο φως».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την άμεση κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα αφορά στην επαναλειτουργία του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υφυπουργοί του υπουργείου

Μεταφορών, μαζί με έγκριτους συγκοινωνιολόγους, εργάζονται «πυρετωδώς» προκειμένου την επόμενη εβδομάδα, σταδιακά, οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ να βγουν και πάλι στις ράγες και να πραγματοποιήσουν δρομολόγια στη γραμμή ΑθήναΘεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης στο emea.gr, ο αρχικός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει λίγα δρομολόγια για το επιβατικό κοινό και πολύ περισσότερα με εμπορικές αμαξοστοιχίες.

Να σημειωθεί, ότι η μη πραγματοποίηση δρομολογίων στον ΟΣΕ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο εμπόριο, καθώς τόνοι εμπορευμάτων δεν μεταφέρονται, όπως γινόταν πριν το δυστύχημα, από το λιμάνι του Πειραιά, μέσω των τρένων, στην κεντρική και στη βόρεια Ελλάδα, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει ακόμη και αύξηση των τιμών σε κάποια προϊόντα.

Τη συνεδρίαση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να «ανοίξει» ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα αναφερθεί τόσο στα αποτελέσματα των ερευνών για τα αίτια που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα, όσο και στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην κίνηση των τρένων του ΟΣΕ.

Να σημειωθεί ότι, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να πραγματοποιηθούν έλεγχοι αναφορικά με την ασφάλεια του επιβατικού κοινού σε όλα τα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς, στα λεωφορεία, αλλά και στα πλοία.

Μάλιστα, σε μια από τις συσκέψεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στην ελληνική ακτοπλοΐα.

Όπως επισημαίνουν στο emea.gr πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου δεν αναμένεται να συζητηθούν άλλα ζητήματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων κτλ.

Επίσης, αποκλείεται το γεγονός να γίνει η οποιαδήποτε αναφορά στις επικείμενες εθνικές εκλογές και πολύ περισσότερο στην ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός πως, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταθέσει τα αρχικά του σχέδια και θα προκηρύξει εκλογές στο τέλος της άνοιξης.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» του ούτε στους στενούς συνεργάτες του, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ώρα για μια τέτοια συζήτηση».

Επομένως, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν εκλογές στα Μέσα Μαΐου και στις αρχές Ιουλίου (η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση), όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, καθώς ο πρωθυπουργός, σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις που προκαλούν έκπληξη.

Να υπογραμμισθεί ότι, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή, όσα στελέχη βγαίνουν δημόσια και μιλούν για το πολύνεκρο δυστύχημα, να κρατούν χαμηλούς τόνους και να μην απαντούν σε τυχόν προκλήσεις από στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει μετριοπαθείς πολιτικούς να εκπροσωπούν δημόσια την κυβέρνηση, όπως ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο Χάρης Θεοχάρης κ.α.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα