Λ. Αυγενάκης: Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας

12:49 27/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το «12ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας» με τίτλο: «Η Πρωτογενής Παραγωγή με το Βλέμμα στο Μέλλον: Προκλήσεις και Προοπτικές στη Γεωργία και Κτηνοτροφία» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από το Ελληνο – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν προτάσεις για την επόμενη μέρα των καταστροφικών καιρικών φαινομένων καθώς και για τις συστημικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο κλάδος προκειμένου να αναγεννηθεί και να αναπτυχθεί. Οι βασικοί άξονες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν

στην κτηνοτροφία και παράγωγα αυτής, όπως η γαλακτοκομία και τυροκομία, κλάδους με μεγάλες δυνατότητες αλλά και σημαντικές προκλήσεις, καθώς πρέπει να προσαρμοστούν στην αυξανόμενη ζήτηση με λιγότερους πόρους.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Βασίλης Καφάτος, αντιπρόεδρος του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος δήλωσε: «Παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας εξελίσσεται. Είναι αναγκαίο να εστιάσουμε στην καινοτομία, την έξυπνη γεωργία και κτηνοτροφία, καθώς και στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Υπό αυτές τις νέες συνθήκες ο κλάδος της αγροδιατροφής αποτελεί βασικό πυλώνα και αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα κρίσιμος στην εξασφάλιση της ανθεκτικότητας και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Ο Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, σημείωσε: «Ο κλάδος της αγροδιατροφής αποτελεί βασικό πυλώνα για την χώρα μας και δεν άπτεται μόνο της οικονομικής διάστασης αλλά και πολλών κοινωνικών δεικτών. Ο πρωτογενής – αγροτικός τομέας αντανακλά, έχει επίπτωση και επίδραση σημαντική σε πάρα πολλούς κοινωνικούς δείκτες, όπως στην ανεργία και απασχόληση, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και βέβαια στην ενίσχυση των νεότερων ηλικιακών ομάδων».

Την αισιοδοξία του για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. «Η πράσινη μετάβαση σαφέστατα πρέπει να γίνει, αλλά με τρόπο ομαλό, απλό, λιγότερο γραφειοκρατικό. Είναι σαφές ότι ο χώρος που πρέπει να βρίσκονται οι αγρότες είναι στα χωράφια, εκεί που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και όχι στα γκισέ της γραφειοκρατίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ανέφερε ότι «καταλύτης για να αδράξουμε τις ευκαιρίες αποτελεί η ενίσχυση των γεφυρών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο στο επίπεδο της μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων τεχνολογικών πρακτικών, όσο και στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας». Νέα πεδία όπως η «έξυπνη γεωργία» και η «γεωργία ακριβείας», η ανάλυση δεδομένων και οι τεχνολογίες πρόβλεψης, δημιουργούν σύμφωνα με τον ίδιο ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο η ελληνική γεωργία «δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη».

Κατά την ομιλία του, ο Αυγενάκης υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέας συνιστά, ανά τους αιώνες τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ότι αποτελεί τη διαχρονική απάντηση απέναντι σε κάθε πρόκληση και εμπόδιο που ανακύπτει και όπως τόνισε «καταφέρνει σχεδόν πάντα να κρατά ή να βάζει την ελληνική οικονομία σε κίνηση, λειτουργώντας παράλληλα ως ”βατήρας” για την ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα».

Αναλύοντας τις αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή σε διάφορα πεδία και θέτοντας επί τάπητος το ότι ο κόσμος μας αλλάξει και πλέον παραδοσιακές, κλαδικές διαχωριστικές γραμμές ή έννοιες, δεν υπάρχουν πια, ο ίδιος τόνισε ότι «από τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό και τις εξαγωγές, μέχρι την ανάπτυξη των επενδύσεων, την οικονομία, το περιβάλλον και τα γεωπολιτικά, όλα πλέον συνδέονται και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους».

Keywords
Αναζητήσεις
l-avgenakis-o-protogenis-tomeas-apotelei-ti-rachokokalia-tis-ellinikis-oikonomias.htm
Τυχαία Θέματα