Μάχη με τον χρόνο δίνουν στην Αυτοδιοίκηση – Αδειάζει η κλεψύδρα για κατάθεση ψηφοδελτίων

07:02 30/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες σε κόμματα αλλά και αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς για την στελέχωση ψηφοδελτίων. Έως τα μεσάνυκτα της αυριανής, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023, οι συνδυασμοί που επιθυμούν να μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Ως εκείνη την ώρα,

23:59 ώρα Ελλάδος, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η οριστική υποβολή των συνδυασμών και η επικύρωση των υποψηφιοτήτων στην Ηλεκτρονική Πύλη Υποψηφιοτήτων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

Από τη μία η καλοκαιρινή ραστώνη, από την άλλη το μούδιασμα των διάσπαρτων και καταστροφικών πύρινων μετώπων, έχουν επιβραδύνει χαρακτηριστικά τους ρυθμούς ετοιμότητας και πλήρωσης των ψηφοδελτίων.

Όπως στην περίπτωση του υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής, που παραχώρησε το εξόχως απαιτητικό χαρτοφυλάκιο του Εθνικής Αμύνης μόλις προ διημέρου. Ενώ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συνδυασμών που απασχολούν κόμματα και τοπικές οργανώσεις, δεδομένης της αντίστασης μελών να συνταχθούν με τις «άνωθεν» επιλογές,  συνάπτοντας «εν κρυπτώ», πιότερο δελεαστικές αλλά και «ανίερες» συμμαχίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις 13 Περιφέρειες και τους 332 Δήμους της χώρας, μέχρι και την Τρίτη 22 Αυγούστου, οι υποβληθέντες συνδυασμοί για τις Δημοτικές Εκλογές ανέρχονται στους 947 και για τις Περιφερειακές Εκλογές οι υποβληθέντες συνδυασμοί ανέρχονται στους 51.

Συμπερασματικά, με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, για τις επερχόμενες Περιφερειακές Εκλογές, μόνο σε μία Περιφέρεια δεν έχει συμπληρωθεί η αναμενόμενη τετράδα των εκλεκτών. Προφανώς, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς, ΝΔ και ΚΚΕ έχουν προ πολλού ανακοινώσει τους συνδυασμούς που στηρίζουν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Οι Δήμοι αναμένεται να δώσουν την σκληρότερη μάχη, εξαντλώντας ακόμα και τα τελευταία λεπτά της χρονικής προθεσμίας, καθώς ο όγκος των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων και Συμβούλων Κοινοτήτων είναι εξόχως «αχανής» αλλά και δυσεύρετος.

Επισημαίνεται ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019, οι οποίες εισήχθησαν με τον ν.4804/2021 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021.

Πλέον, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, επιτυχών συνδυασμός αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο πρώτων συνδυασμών.

Επίσης, επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Keywords
Αναζητήσεις
machi-me-ton-chrono-dinoun-stin-aftodioikisi--adeiazei-i-klepsydra-gia-katathesi-psifodeltion.htm
Τυχαία Θέματα