Μακελάρης ετών 13

06:30 5/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

«Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου, σας περιμένω». Η ανατριχιαστική αυτή φράση δεν ανήκει σε σενάριο ταινίας θρίλερ, αλλά ακούστηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου από τα χείλη 13χρονου, ο οποίος εισέβαλε ένοπλος στο δημοτικό σχολείο Βάντισλαβ Ρίμπνικαρ στο Βελιγράδι, σκοτώνοντας συνολικά εννιά άτομα, οκτώ συμμαθητές του και τον φύλακα.

Εντύπωση δεν προκαλεί μόνο το γεγονός ότι οι μαζικές δολοφονίες στη Σερβία είναι σπάνιο φαινόμενο, όσο το ότι ο θύτης που βύθισε σε πένθος μία ολόκληρη χώρα, είναι μόλις 13 χρονών. Εξίσου σοκαριστικό

είναι πως, σύμφωνα με τις αρχές, σχεδίαζε τη δολοφονία περίπου έναν μήνα πριν, έχοντας φτιάξει μάλιστα λίστα με τα υποψήφια θύματά του, μεταξύ των οποίων και το κορίτσι με το οποίο ήταν ερωτευμένος.

Οι γονείς του, που επίσης συνελήφθησαν, επιφανείς γιατροί. Ο πατέρας, γνωστός ακτινολόγος του Βελιγραδίου και η μητέρα επίκουρη καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Φαινομενικά, μία «τέλεια» οικογένεια με όλες τις προοπτικές να προσφέρει στην κοινωνία ένα μορφωμένο και καταρτισμένο παιδί που με τη σειρά του θα ακολουθήσει μια λαμπρή σταδιοδρομία. Αντ’ αυτού, το μέλλον του «κόπηκε» την ημέρα εκείνη, μαζί με το νήμα της ζωής εννέα ακόμα ανθρώπων, όταν ο 13χρονος πήρε δύο όπλα από το κλειδωμένο ντουλάπι του πατέρα του, σπέρνοντας με αυτά τον θάνατο.

Τι μπορεί να έλειπε από τη ζωή αυτού του παιδιού; Οι φίλοι; Η προσοχή των σκληρά εργαζόμενων γονιών; Επρόκειτο για έναν εξαιρετικό μαθητή, ο οποίος είχε πάει σε μουσικό σχολείο για τέσσερα χρόνια, ενώ ασχολούνταν και με τη ρομποτική. Αγαπούσε, επίσης, τον αθλητισμό, καθώς έκανε καράτε από πέντε ετών, ενώ έπαιζε και μπάσκετ. Προς το παρόν, ούτε η αστυνομία γνωρίζει ποια ήταν η αφορμή για να βάψει με αίμα τα χέρια του ο 13χρονος, ωστόσο έγινε γνωστό πως όταν πήγαινε στην Πέμπτη τάξη, είχε πέσει θύμα bullying από έναν συμμαθητή του, ο οποίος του είχε κόψει το χείλος στο Θεατρικό Πολιτισμικό Κέντρο του Βελιγραδίου. Επίσης, πιθανή αιτία είναι και ένας κακός βαθμός στο μάθημα της Ιστορίας.

«Πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής», φέρεται να είπε κατά την απολογία του στην αστυνομία, χωρίς κανένα ίχνος μεταμέλειας και ενσυναίσθησης. Εάν είχε γεννηθεί 25 χρόνια πριν, ενδεχομένως να μην λεγόταν σήμερα «μακελάρης». Τη σημερινή εποχή του καταιγισμού της πληροφορίας, των social media, της αποξένωσης και της καραντίνας, πόσοι ακόμα 13χρονοι θα ονομαστούν έτσι;

Keywords
Τυχαία Θέματα