Με ιστορικά θετική εικόνα «κλείνει» το 2023 για το ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο αποχαιρετά ένα από τα καλύτερα έτη της ιστορίας του, κάτι το οποίο αυξάνει τις προσδοκίες για το 2024.

Επειδή, ενόψει των εορτών οι τάσεις δείχνουν πώς οι καταναλωτές θα ξοδέψουν τα μεγάλα κέρδη του τελευταίου δωδεκαμήνου, λίγα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν μέχρι το τέλος του 2023.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης, μέσα στο 2023, μετράει συνολικά κέρδη κατά 39%, παράλληλα ο τραπεζικός κλάδος υπεραποδίδει  «τρέχοντας» ένα ράλι της τάξης του 65%

Καθώς, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κάνει τη διαφορά, καταγράφοντας μια επίδοση κοντά στο 60%, Οι συναλλαγματικοί

ημερήσιοι τζίροι είναι «αναιμικοί» φτάνοντας 100 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εκτιμάται ότι, η ελληνική οικονομία  έχει ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Στην αισιόδοξη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας, συνέβαλε επίσης η είσοδος νέων συμμετεχόντων στην αγορά, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, και η ενίσχυση της μετοχικής διασποράς που θα διαδραματίζουν τα επόμενα στοιχήματα της ΕΧΑΕ, ώστε η επάνοδος του Χ.Α. σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς να καταστεί πραγματικότητα στα τέλη του 2024. 

Επίσης, ο δεύτερος γύρος αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, περιλαμβάνει κυρίως το 27% της Πειραιώς, το υπόλοιπο ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα και το πλειοψηφικό πακέτο της Attica Bank.

Οι θετικές προοπτικές για το Χ.Α. ενισχύονται, επίσης, τόσο από τις εκθέσεις των ξένων οίκων, εκτιμώντας την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της ευρωπαϊκής, όσο και από την έντονη κινητικότητα σε επίπεδο εταιρικών συμφωνιών. 

Από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δεν είναι μόνο άσπρα:

Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες που σημειώνει παγκόσμιος χάρτης, έχουν ήδη αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο, επιπλέον φτάνει μόνο μια ενδεχόμενη ύφεση στη Γερμανία, η οποία  πιθανότατα είναι ικανή να «πλήξει» το αγοραστικό προφίλ όλων ευρωπαϊκών αγορών, και τέλος ενώ η προοπτική των μειωμένων επιτοκίων βελτιώνει την επενδυτική εικόνα, ταυτόχρονα υποβάλλει σε μείωση τα περιθώρια επιτοκιακής κερδοφορίας στις τράπεζες.

Keywords
Αναζητήσεις
me-istorika-thetiki-eikona-kleinei-to-2023-gia-to-elliniko-chrimatistirio.htm
Τυχαία Θέματα