Με το βλέμμα στραμμένο στο Ομάν και την ψυχή «γαντζωμένη» στην φρίκη του πολέμου

Λίγες ώρες απέμειναν για την διεξαγωγή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Ομάν προκειμένου να ανιχνευτούν τα πλέον πρόσφορα μονοπάτια ανάσχεσης της ανηλεούς σύραξης στο Ισραήλ.

Στο Συμβούλιο συμμετέχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος από χτες πραγματοποιεί επαφές με ομολόγους του, όπως και με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για την περιοχή του Κόλπου Luigi Di Maio προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας

σε κάθε τόνο την ανάγκη αποκλιμάκωσης.

#Muscat, EU-Gulf Cooperation Council Ministerial Mtg

FM George Gerapetritis discussed w/ EU Special Representative for the Gulf region @EUSR_Gulf Luigi Di Maio about the latest Middle East dvpts & stressed the need for de-escalation pic.twitter.com/b0isThbVo7

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 9, 2023

Όπως σημειώνει ο κ.Γεραπετρίτης «Η Σύνοδος γίνεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όπως διαμορφώνονται μετά την τρομοκρατική επίθεση που έγινε από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

Μία επίθεση, η οποία δεν συνιστά μόνο μια βίαιη παρέμβαση σε κυριαρχία κράτους, συνιστά και μία απολύτως αποτροπιαστική ενέργεια, με βάση τα όσα έχουμε δει, κατά των βασικών αρχών του ανθρωπισμού» δήλωσε αναμένοντας τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα του Συμβουλίου.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι στο πλαίσιο της Συνόδου με τους ομολόγους μου από τις χώρες του Κόλπου, καθώς επίσης και τους ομολόγους μου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους δρόμους εκείνους έτσι ώστε να σταματήσει η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται».

Για τους καλά γνωρίζοντες, το εύρος αυτού του πολέμου θα το καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς, με δεδομένη την εμπλοκή και της ιρανικής επιρροής μέσω της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση, ελάχιστοι θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει από το Ισραήλ αυτοσυγκράτηση.

Κι ακόμη λιγότεροι πιστεύουν ότι στα όσα θα ακολουθήσουν θα υπάρξει έλεος είτε για τους αμάχους του Ισραήλ, είτε για τους απόκληρους Παλαιστινίους της Γάζας – του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στη σύγχρονη ιστορία αυτού του πλανήτη.

Ήδη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε, ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ που έχει δικαίωμα άμυνας απέναντι στις απάνθρωπες πράξεις που υφίσταται και ταυτόχρονα, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη «θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται» όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς και επιβεβαίωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

The suspension of the payments – punishing all the Palestinian people – would have damaged the EU interests in the region and would have only further emboldened terrorists.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 9, 2023


Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την περικοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους αμάχους που θα επιδείνωνε τις εντάσεις και το μίσος… αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση που θα διεξαχθεί διεξάγεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

In call with @antonioguterres, shared views following contacts on both sides with multiple leaders.

Nothing can justify the atrocious terrorist attacks and crimes committed by Hamas against Israel and its people. Israel has the right to defend itself and any military operation…

— Charles Michel (@CharlesMichel) October 9, 2023

Το Ισραήλ απασφαλίζει: «Η εκδίκηση μόλις άρχισε»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ με βίντεο που αναρτήθηκε στο X χαρακτήρισε «λάθος ιστορικών διαστάσεων» την επίθεση της Χαμάς στη χώρα του «σκοτώνοντας οικογένειες στα σπίτια τους, σφαγιάζοντας εκατοντάδες νέους σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ, απαγάγοντας δεκάδες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, ακόμη και επιζώντες του Ολοκαυτώματος», είπε ο Νετανιάχου.

Διαβεβαιώνοντας τους συμπολίτες του ότι η χώρα θα «κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» ενάντια στην παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα προειδοποιεί

Το Ισραήλ θα «θέσει ένα τίμημα» για τη Χαμάς «που θα το θυμούνται εκείνοι και οι άλλοι εχθροί του Ισραήλ για τις επόμενες δεκαετίες».

Israel is at war.

We didn’t want this war.

It was forced upon us in the most brutal and savage way.
But though Israel didn’t start this war, Israel will finish it.

Once, the Jewish people were stateless.
Once, the Jewish people were defenseless.
No longer.

Hamas will… pic.twitter.com/eVECGnzLu3

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 9, 2023

Μαίνεται ο πόλεμος στο Ισραήλ: Απόλυτο χάος και αντίποινα

Το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει «τεράστια ισχύ» κατά της Χαμάς, προειδοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, με την φράση «Η εκδίκηση μόλις άρχισε» για την απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην πιο αιματηρή επίθεση εδώ και 5 δεκαετίες σε ισραηλινό έδαφος.

Περίπου 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ. Μεταξύ αυτών 260 που σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς, ενώ συμμετείχαν σε μουσικό φεστιβάλ ειρήνης.Περίπου 690 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην παλαιστινιακή πλευρά.Η Χαμάς απειλεί να σκοτώνει έναν όμηρο κάθε φορά που το Ισραήλ θα βομβαρδίζει, χωρίς να έχει προειδοποιήσει αμάχους.Δεκάδες έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και οι οικογένειές τους ζητούν απεγνωσμένα πληροφορίες.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έχει δώσει εντολή για «πλήρη πολιορκία» της Γάζας, έχοντας κόψει την παροχή τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Ενώ, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας στο Associated Press, διεμήνυσε ότι σύμμαχοι όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου «θα συμμετάσχουν στη μάχη εάν η Γάζα υποβληθεί σε πόλεμο εξόντωσης».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε καλέσει τον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της «συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης, ειδικά στην Γάζα», όπως μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντινι Μπλίνκεν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν , και επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

 
Keywords
Αναζητήσεις
me-to-vlemma-strammeno-sto-oman-kai-tin-psychi-gantzomeni-stin-friki-tou-polemou.htm
Τυχαία Θέματα