Με τον πληθωρισμό να «τραβάει», τα σούπερ μάρκετ σημείωσαν αύξηση 8,9% στον τζίρο τους το 2023

21:19 23/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αύξηση της τάξης του 8,9% παρουσίασε ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων το 2023, με βάση στοιχεία μετρήσεων της NielsenIQ. Ωστόσο, το νούμερο αυτό είναι «εκβιαστικό» λόγω των ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν από τον πληθωρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Ενδεικτικό είναι ότι ο όγκος των πωλήσεων παρουσίασε οριακή αύξηση στο 0,4%. Στις επιμέρους μεγάλες κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τα τρόφιμα και τα ποτά παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων 9%, με τη ζήτηση όμως να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2022.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της NielsenIQ, Βάϊος Δημοράγκας,

εστίασε στον πληθωρισμό, ενώ επισήμανε πως οι καταναλωτές είναι σίγουρα πιεσμένοι, αλλά είναι ενθαρρυντικό για την αγορά ότι αναζητούν λύσεις για να αγοράσουν τουλάχιστον τα βασικά είδη ανάγκης.

«Στις αρχές του 2023, δεδομένου του επίμονου πληθωρισμού στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα, ήταν αρκετές οι ανησυχίες για σημαντική πτώση της κατανάλωσης. Στην πράξη οι συνολικοί όγκοι δεν επηρεάστηκαν σημαντικά και μάλιστα με το κλείσιμο της χρονιάς σημείωσαν και οριακή άνοδο, προφανώς όμως με διαφορετική συμπεριφορά ανά κατηγορία και, κατά περίπτωση, με διαφοροποιημένο προϊοντικό μίγμα.

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι αναμφίβολα πιεσμένοι, αναζητούν όμως και βρίσκουν λύσεις έτσι ώστε να μη στερούνται τα βασικά, κάτι που συνιστά ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τις αντοχές της αγοράς.

Keywords
Αναζητήσεις
me-ton-plithorismo-na-travaei-ta-souper-market-simeiosan-afxisi-89-ston-tziro-tous-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα