Μεταξύ των κορυφαίων αγορών διεθνώς το ΧΑ – Απόδοση 7% από την αρχή του έτους

09:55 3/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με κέρδη έκλεισε η αγορά σηματοδοτώντας μία εβδομάδα –σταθμό στην ιστορία του XA. Η εβδομαδιαία άνοδος του Γενικού Δείκτη 1,77% δεν μπορεί να περιγράψει την ιστορία 12-13 δύσκολων χρόνων. Όμως αυτή την εβδομάδα η αγορά επέστρεψε σε τιμές Γενικού Δείκτη από την εποχή του 2011.

Σε αυτή την επιστροφή θα έπρεπε να σηκώσει την εισαγωγή μίας πολύ μεγάλης εταιρείας που αντλούσε κεφάλαια από την αγορά, αλλά παράλληλα, έφερνε πολύ μεγάλα κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι παλαιοί μέτοχοί της άδραξαν την ευκαιρία και

αύξησαν τη συμμετοχή τους, ενώ νέα κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό ήρθαν και τοποθετήθηκαν προσφέροντας έως και 12 φορές περισσότερα από όσα ζητήθηκαν για να μπορέσουν να πάρουν μέρος από τις μετοχές που ήλπιζαν να αποκτήσουν.

Τώρα όμως το όλο αυτό το βάρος, μπορεί πλέον να γίνει παράγοντας μακροχρόνιας ισορροπίας στην αγορά. Αλλά αυτό το βάρος το σήκωσαν αυτή την εβδομάδα, οι 4 συστημικές τράπεζες και η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo και η Motor Oil και όλες οι μετοχές που έκλεισαν με μικρή ή με μεγάλη άνοδο.

Με αυτό τον τρόπο η αγορά πιστοποίησε τη δυναμική της και είναι σε εξαιρετικό σημείο, με καλή ψυχολογία, με τα blue chips ισχυρά, και με σοβαρές προοπτικές για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, ενώ αναμένουμε αναβαθμίσεις.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο σχεδόν 7% και είναι πάντα μία από τις αγορές με τις μεγαλύτερες επιδόσεις διεθνώς. Με την άνοδο της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης έφθασε στις 1385,01 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,61%. Οι συναλλαγές ήταν για άλλη μία φορά μεγάλες κι έφθασαν τα 138 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 15,7 εκατ. ευρώ σε Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ, Jumbo και CENERGY.

Ο τραπεζικός δείκτης που έχει ξεκινήσει αυτή την ανοδική  πορεία χαμηλότερα από το Γενικό Δείκτη, σημείωσε άνοδο 0,76% φτάνοντας στις 1.210,68 μονάδες. Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 0,58% στις 3.377,61 μονάδες και η μεσαία κεφαλαιοποίηση ακολούθησε με κέρδη 0,48% στις 2.337,37 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 5,57% και ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 2,01%. Μετά την πτώση της Δευτέρας ακολούθησαν 4 ανοδικές συνεδριάσεις με ημερήσιες συναλλαγές μεγαλύτερες των 100 εκατ. ευρώ. ΄

Την Παρασκευή με το ηθικό των αγοραστών ψηλά συνολικά 81 μετοχές έκλεισαν ανοδικά έναντι 47 πτωτικών.

Keywords
Αναζητήσεις
metaxy-ton-koryfaion-agoron-diethnos-to-cha--apodosi-7-apo-tin-archi-tou-etous.htm
Τυχαία Θέματα