Νέος πολιτιστικός χάρτης της κυβέρνησης

16:51 1/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

 

Με αισιοδοξία υποδέχεται το νέο έτος η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ταυτόχρονα εύχεται μια εκσυγχρονιστική χρόνια και επιτυχία στους εθνικούς στόχους της Ελλάδας.

Για το νέο πρόγραμμα και τη στρατηγική του Υπουργείου πολιτισμού (ΥΠΠΟ) κατά το 2024, αναφέρθηκε σε διεθνή ΜΜΕ η  Λίνα Μενδώνη. 

Σχεδιάζεται η υλοποίηση των έργων της πολιτιστικής χάρτας ανάπτυξης και ευημερίας για καθεμία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας,

αποσκοπώντας  στην  ενίσχυση της  πολιτιστική φυσιογνωμίας για κάθε γωνία της χώρας.

Τι δήλωσε η υπουργός: 

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο Ακροπόλεως, στην Αθήνα, την οποία απαιτεί, δικαίως, το ίδιο το μνημείο -το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού- είναι, για την κυβέρνηση και για όλους τους Έλληνες, μείζων εθνικός στόχος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία αναγκαία πράξη παγκόσμιας δικαιοσύνης.

Δηλώνει επίσης ότι, «Πολιτισμός δεν είναι μόνο το παρελθόν μας. Είναι το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Είναι η σύγχρονη ταυτότητά της»

Την Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024, ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζει το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, στις Αιγές, το οποίο ο μελετητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής Wolfram Hoepfner αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας».

Παράλληλα αναφέρει πως, «με τη πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ, υλοποιείται την περίοδο αυτή ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων πολιτιστικών υποδομών προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Το πολιτιστικό τοπίο στην χώρα μας αλλάζει.

Το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως το σχεδιάζουμε, δεν θα αποτελέσει μόνο πολύτιμη κιβωτό του ελληνικού πολιτισμού, αλλά θα γίνει ο καταλύτης για την αναγέννηση αυτής της περιοχής, του ιστορικού κέντρου, της Αθήνας, αλλά και της περαιτέρω πολιτιστικής οικονομικής και ανάπτυξης της πρωτεύουσας».

Επίσης, «το μεγάλο έργο προστασίας, ανάδειξης, ανάπλασης και λειτουργίας του π. βασιλικού κτήματος, στο Τατόι, προσφέρει ένα πολύτιμο μητροπολιτικό πάρκο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ευζωίας σε όλους τους πολίτες και συγχρόνως ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της Αττικής».

Όπως δηλώνει, η καθολική προσβασιμότητα στον πολιτισμό και σε όλες τις υποδομές και τα έργα του αποτελεί προτεραιότητα, από την άλλη, η ισότιμη πρόσβαση και η συμπερίληψη είναι σημαντικοί πυλώνες για τη δημοκρατία της χώρας. 


Συγκεκριμένα, στη νέα στρατηγική εντάσσονται οι στόχοι: 

Η ίδρυση του φορέα για το Βιβλίο και η υλοποίησης για  τον ενιαίο Οργανισμό για τα Οπτικοακουστικά, τον Κινηματογράφο και τη Πνευματική Ιδιοκτησία.

Επιπλέον, η αναδιάρθωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προκειμένου να ανταποκριθεί καλύτερα στην προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος αλλά και να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τους πολίτες.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πολιτιστικών δομών και η χρήση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας. 

Keywords
Αναζητήσεις
neos-politistikos-chartis-tis-kyvernisis.htm
Τυχαία Θέματα