Νόμος του Γαλλικού Κράτους η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

11:29 15/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, με την οποία αυξάνεται κυρίως το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια από τα 62 στα 64.

Ο Μακρόν υπέγραψε το νομοσχέδιο, το οποίο pλέον βρίσκεται σε ισχύ, μετά την επικύρωση από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας του κύριου μέτρου της μεταρρύθμισης, δηλαδή

αυτού για την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Το νομοσχέδιο του Μακρόν υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και άγονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση, ενώ έγινε χρήση του άρθρου 49.3, της αντίστοιχης Συνταγματικής Πρόβλεψης της Γαλλίας για Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου τα συνδικάτα ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να μην το επικυρώσει, ενώ αντιδράσεις είχαμε από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία -πλην των συντηρητικών- τα οποία δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της μεταρρύθμισης.

 Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν που σήκωσε μεγάλο βάρος για το νομοθέτημα, δήλωσε πως «Δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε ηττημένος», ενώ συμπλήρωσε πως αυτό είναι «το τέλος της θεσμικής και δημοκρατικής πορείας» του νομοσχεδίου αυτού, το οποίο υιοθετήθηκε με αντιδράσεις από την Εθνοσυνέλευση μετά την προσφυγή στο άρθρο «49.3».

Keywords
Τυχαία Θέματα