Ο δείκτης EuroStoxx των τραπεζών ήταν ο δείκτης με τα μεγαλύτερη κέρδη τον Μάρτιο

07:52 2/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ενώ ο δείκτης S&P «κερδίζει» οριακά το Γενικό Δείκτη του ΧΑ από την αρχή του έτους, με κέρδη λίγο σχεδόν 11% έναντι 10% του ΓΔ, ο μεγάλος κερδισμένος της περιόδου σε επίπεδο δεικτών είναι άλλος.

Η στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, όπου οι πολλαπλασιαστές των κερδών είναι φθηνότεροι από αυτούς της Wall Street και η εκτίμηση ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο και μετά, φούσκωσε τα πανιά των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αποτέλεσμα ο δείκτης EuroStoxx Banks να σημειώνει κέρδη περίπου 14% μόνο τον Μάρτιο! Σε ένα μήνα.

Δηλαδή ο τραπεζικός δείκτης των μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη είναι ο απόλυτος νικητής των αγορών, γιατί οι επενδυτές εκτίμησαν ότι οι τράπεζες κερδίζουν από την παραμονή των επιτοκίων στα υψηλά τους για το ήμισυ της φετινής χρονιάς και αύξησαν τις τοποθετήσεις τους. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν τοποθετήθηκαν σε ελληνικές τράπεζες και στο ΧΑ αφού είχαμε τη μεγαλύτερη διάθεση μετοχών και μάλιστα με premium, την Τράπεζα Πειραιώς.

Αντίστοιχα ο δείκτης EuroStoxx κερδίζει 8% στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, έναντι 10% του ΓΔ και 12,56% του ελληνικού τραπεζικού δείκτη.

Σε επίπεδο αγορών ο δείκτης των ισπανικών μετοχών IBEX είναι ο άλλος κερδισμένος του μήνα Μαρτίου, με απόδοση 10%. Ακολουθεί ο δείκτης της Αυστρίας με μηνιαία κέρδη 6,50%, ο δείκτης του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας με μηνιαία κέρδη 5,57%, ο δείκτης του Μιλάνου με μηνιαία κέρδη  5,51%, ο δείκτης του Όσλο με μηνιαία άνοδο 5,37% και ο δείκτης της αγοράς του Βελγίου, με άνοδο 5,03%. Πιο κάτω στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρωζώνης, ο δείκτης Dax είχε μηνιαία απόδοση 4,61% και ο δείκτης του Παρισιού ακόμα χαμηλότερα αλλά με κέρδη 3,51%.

Οι τραπεζικές μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη είναι αυτές του ευρωπαϊκού νότου και με μερικές εξαιρέσεις οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν καλύτερα κέρδη από πέρυσι. Εξετάζοντας σε επίπεδο 12 μηνών μεταξύ Απριλίου πέρυσι και Μαρτίου φέτος οι πλέον κερδισμένες, είναι οι ιταλικές τράπεζες και στη συνέχεια οι ισπανικές εισηγμένες στον τραπεζικό δείκτη EuroStoxx Banks.

Ειδικότερα:

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η UniCredit με άνοδο 103,91%. Ακολουθεί η ιταλική Bper Banca με άνοδο 90% και η Banco BPM SPA, με κέρδη 71,3%.

Η ισπανική BBVA σημειώνει άνοδο 70,3% από πέρυσι τον Απρίλιο, η Deutsche Bank άνοδο 59,5%, η Banco Sabadell γράφει κέρδη 47% στο δωδεκάμηνο και η Intesa Sanpaolo επιτυγχάνει άνοδο 44,5%. Ακολουθούν οι αυστριακές Erste Bank και BAWAG AG, με άνοδο 38,5% και 38,4% αντίστοιχα και η ολλανδική ING με κέρδη 35,5% κλείνει την πρώτη δεκάδα.

Keywords
Αναζητήσεις
o-deiktis-eurostoxx-ton-trapezon-itan-o-deiktis-me-ta-megalyteri-kerdi-ton-martio.htm
Τυχαία Θέματα